Marian Lupu, dur la prima ședință a Curții de Conturi pe care o conduce: „În această sală vorbește cel căruia i se oferă cuvântul de către Președinte” (VIDEO)

Marian Lupu, dur la prima ședință a Curții de Conturi pe care o conduce: „În această sală vorbește cel căruia i se oferă cuvântul de către Președinte” (VIDEO)

Democratul Marian Lupu a condus astăzi, pentru prima dată, ședința Curții de Conturi, instituție în fruntea căreia a fost numit recent. Printre proiectele discutate pe ordinea de zi, Lupu nu a ezitat să-și sublinieze noua postură și a făcut tot felul de afirmații pipărate. Totodată, el a trasat și o serie de reguli clare de comportament în cadrul ședinței.

Prima și cea mai importantă regulă, în viziunea democratului, este ca membrii Curții de Conturi, dar și funcționarii invitați la ședințe pentru raportări să vorbească doar cu permisiunea Președintelui instituției;

„-Îmi permiteți?

Publicitate

-Nu.

-Eu vă rog să respectăm o regulă în această sală: vorbește cel căruia i se oferă cuvântul de către Președinte” a spus Marian Lupu.

Nici detaliile tehnice nu au rămas nepuse la punct:

„Mai avant! Dacă da - da, dacă nu - nu. Vreau un răspuns. Dacă da, atunci apăsați butonul. Să o luăm ca pe o regulă tehnică: cine vorbește - apasă butonul. Cum a ajuns la sfârșitul intervenției, a deconectat microfonul”.

În contextul în care un funcționar și-a exprimat speranța că problema indentificată în urma unui audit efectuat de către Curtea de Conturi se va rezolva, Marian Lupu a ținut să-l apostrofeze.

„Ca o normă generală pe orizontală: haideți la aceste ședințe să evităm din lexiconul nostru cuvântul să sperăm. Noi nu suntem într-o instituție care discută speranțe. Noi avem sarcini, prevederi concrete și ele trebuie să fie executate”, a declarat șeful instituției.

În altă ordine de idei, Marian Lupu a cerut tuturor ministerelor care își trimit reprezentanți la ședințele Curții de Conturi să trimită persoane calificate, capabile să răspundă la orice întrebare:

„Campania s-a terminat, așa că pot și eu să spun: e logic! Ceea ce spuneți dvs., doamna Rusnac, vă rog la dvs la minister, când sunt subiecte mai complexe, iar ele de obicei sunt, dvs aveți o specializare mai îngustuță. Transmiteți, vă rog, conducerii salutări din partea mea și o solicitare respectuoasă: prezența aici a echipei Ministerului de Finanțe. Este jenantă situațua cu care ne confruntăm și pentru noi, dar și pentru dvs”.

Fostul șef al fracțiunii PD în Parlament, Marian Lupu, a fost votat în funcția de președinte al Curții de Conturi, cu votul a 52 de deputați. Numirea a avut loc în circa 10 minute, deputatul a răspuns doar la două întrebări, de la Vladimir Voronin și Valerian Bejan, iar ulterior și-a depus jurământul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal