„Teoretic, există patru posibile scenarii legitime și unul nelegitim. Este și al șaselea, dar pe care îl excludem la moment. Primul ar fi o coaliție dintre PDM și blocul ACUM. Este o majoritatea confortabilă. Al doilea scenariu – PSRM face coaliție cu ACUM. Dar vorbesc teoretic. Punem pe masă toate variantele posibile. Al treilea – PSRM cu PDM. A patra variantă – alegeri anticipate. Acestea sunt variante legitime, unde nu vorbim de cumpărarea deputaților. O să sfătuiesc socialiștii că e imposibilă orice coaliție cu PP Șor, orice colaborare comună. Asta ca să știți clar. Dacă aceste trei partide se înțeleg, lasă să-mi dea propunerea. Este al cincilea scenariu, nelegitim, când PDM cu PP Șor cumpără deputați de la alte partide și propun o candidatură a premierului. În acest caz, președintele are suficiente argumente pentru a nu semna niciun document. Dacă vor încerca să-l suspende pe președinte, voi chema oamenii în piață. Dacă aceste partide vor găsi între ele limbă comune,  chiar dacă mă îndoiesc, este legitim. Fiindcă e alegerea oamenilor. Dar cred că vor fi anticipate, fie vor încerca un scenariu nelegitim. Trebuie de așezat și sincer de discutat, de analizat coaliții. Cineva spunea despre o coaliție din trei partide – PDM, PSRM și ACUM. Creați-o. Și asta o să accept. Este o ieșire din situație, dar cât de real sau ireal e acest lucru?”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a spus că, după validarea mandatelor celor aleși, socialiștii urmează să cheme celelalte partide la negocieri. Trebuie să se aștepte validarea mandatelor. Se va vedea care partid are cele mai multe rezultate și acela trebuie să înainteze propunerile. În acest caz, Zinaida Greceanîi trebuie să iasă și să spună că propună negocieri. „Așa ar fi corect. Socialiștii așa trebuie să facă, dar după validare. Să spună pe puncte: iată ce am promis alegătorilor, dacă cineva e gata să discute, haideți să discutăm. Ca președinte, orice coaliție din cele trei partide sunt obligat s-o accept. Nu cred că va fi coaliție, nu văd cum, dar haideți să fie validate rezultatele”, a spus șeful statului.

Vezi și: PDM + PSRM sau ACUM + PDM? Posibile scenarii de alianță în viitorul Parlament (GRAFIC)

Dacă deputații nu vor reuși să formeze o majoritate parlamentară, Igor Dodon spune că ne-am putea trezi la vară cu alegeri anticipate. „Ca să ajungi la alegeri anticipate, trebuie de parcurs niște etape. Va fi prima ședință, se constituie fracțiunile, se alege președintele Parlamentului. După asta președintele are discuții cu fracțiunile. Dacă este coaliție, se înaintează premierul. Această candidatură fie se alege de Parlament, fie nu. Dacă nu, sunt câteva încercări, pot fi alegeri anticipate, poate odată cu alegerile locale. E vorba de iunie-iulie. Dacă vor fi alegeri anticipate, trebuie să aibă loc cât mai repede. Nu trebuie lăsate pentru toamnă”, a menționat președintele.

Amintim că, anterior, președintele PDM, Vlad Plahtoniuc, a declarat că este deschis pentru negocieri cu oricine. Iar co-președintele blocului ACUM, Andrei Năstase, a exclus categoric orice coaliție cu PSRM, PDM sau cu Partidul Șor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!