Cele mai mici abateri față de rezultatul înregistrat în ziua votului, dar și estimarea corectă a ordinii partidelor în clasament au fost prezentate de către IMAS. Astfel, potrivit cercetării realizate pe 18 februarie de către Institutul de Marketing și Sondaje la comanda democraților, în urma alegerilor din 24 februarie, în Parlament urmau să acceadă patru concurenți electorali: PSRM, PDM, blocul ACUM, dar și Partidul Șor. Acesta a fost și primul sondaj, din cele prezentate până la acea oră, care spunea că Partidul Șor ar ajunge în Legislativ. 


Sondajul realizat de către IData în perioada 6-13 februarie arăta că moldovenii ar vota pe circumscripția națională în favoarea Partidul Socialiştilor din Republica Moldova - 43,8%, iar în cadrul circumscripției uninominale, ar vota cu candidatul partidului socialiștilor - 28,2%. Totodată, respondenții considerau că învingător în alegeri ar ieși  candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, cu 27,8%. 

Aceeași cercetare plasa Blocul ACUM pe locul doi, cu 25,6% pe circumscripția națională și cu 23,0% pe cea uninominală.

Pe a treia poziție erau clasați democrații, prognozându-se 20,6% din sufragii pe circumscripția națională și 22,7% pe cea uninominală.

Potrivit acestui sondaj, Partidul Politic Șor nu ar fi depășit cele 6% din sufragii pentru a intra în Parlament.

Compania „CBS-AXA” a publicat pe 7 ianuarie un sondaj  potrivit căruia în Parlament urmau să acceadă: PSRM, Blocul ACUM și PDM. Formațiunile ar fi obținut 20%, 11,7% și respectiv 9%. 

Sondajul arăta că PSRM ar obține 42,9% din sufragii, urmat de  Blocul ACUM cu 25,1% și de PDM cu 19,3%. Rezultatul cercetării atribuia Partidului Politic Șor insuficiente voturi pentru a accede în Parlament. 

Pe 6 februarie 2019, Institutul Republican Internațional a publicat un sondaj care, de asemenea, plasa  Partidul Socialiștilor în fruntea preferințelor electorale. Cercetarea arăta că socialiștii ar lua  39% din voturi, urmați fiind de democrați care ar acumula 14% din sufragii, cu 1% mai mult decât Partidul Acțiune și Solidaritate și cu 5% mai multe decât  Partidul Demnitate și Adevăr – 9%.

Alegerile din 24 Februarie 2019 s-au desfășurat în baza sistemului mixt de vot. Pentru prima dată voturile au fost exprimate pe sistemul proporțional, pe listele de partid, dar și  pentru candidații înscriși pe circumscripțiile uninominale. 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!