*Acest material este sponsorizat

Creațiile minții – cum le faci „actele”?

Creațiile minții – cum le faci „actele”?

Ce trebuie să faci ca, într-o bună zi, diva muzicii pop, Rihanna, să-ți ceară permisiunea de a-ți cânta piesa? Să fii Dan Bălan? Nu e neapărat! Este suficient ca inspirația și creativitatea transpuse în piesa ta să fie pe placul Rihannei. Ulterior, cunoașterea și gestionarea eficientă a drepturilor recunoscute de lege asupra operei te va ghida spre un profit sigur. Nu știm dacă acceptul talentatului compozitor moldovean „a costat” ceva, cert e că, având o gestiune corectă și legală a drepturilor, Dan Bălan s-a putut „scălda” din plin în gloria de care s-a bucurat remake-ul de peste ocean „Live your life”.

Se prea poate că faima e la colț de stradă și în cazul tău! Dacă ești convins că ai creat ceva valoros (poezia pe care ai scris-o pe un șervețel de hârtie sau piesa ta pe care ai înregistrat-o pe telefon, într-o doară) e cazul să afli mai multe despre cum pot fi protejate creațiile intelectuale.

Fie că e vorba de opere din domeniul literaturii, dramaturgiei, muzicii, cinematografiei, IT, arhitecturii sau coregrafiei – în Republica Moldova înregistrarea creațiilor protejate de dreptul de autor şi de drepturile conexe se efectuează de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Lilia Bolocan, director general, AGEPI: „Autorul beneficiază de protecţia dreptului de autor asupra operei sale prin însuşi faptul de creare a ei. Respectiv, pentru apariția și exercitarea dreptului de autor nu este necesară înregistrarea operei sau vreo altă formalitate.Totuși, dacă autorul decide, acesta își poate înregistra creația la AGEPI, obținând un certificat care se dovedește a fi util în multe situații. Bunăoară, încheierea contractelor de licență sau cesionarea drepturilor către o casă de discuri, o editură, de exemplu, este deseori condiționată de prezentarea certificatului de înregistrare a creației. Acest document este binevenit și în caz de litigiu, având în vedere că instanţa de judecată îl poate recunoaşte drept prezumţie a paternităţii dacă nu se va dovedi contrariul.”

Industria muzicală mondială este cel mai relevant exemplu pentru a înțelege cum pot fi valorificate DAC. Această ramură a economiei generează peste 50 de miliarde de dolari anual din desfășurarea concertelor, realizarea CD-urilor, imprimarea fonogramelor etc. Drept urmare, protecția și gestionarea corectă a drepturilor de autor și a celor conexe este crucială pentru un artist care planifică utilizarea comercială a creațiilor sale. O știe bine Marcel Bostan, frontman-ul celei mai de succes trupe rock din Moldova – „Alternosfera” – care și-a înregistrat practic toate piesele la AGEPI.

Foto: aquarelle.md

Marcel Bostan, solist, formația „Alternosfera”: „Această procedură este utilă în cazul apariției unor litigii sau a unor conflicte legate de dreptul de autor. Am avut un conflict, prin anii 2003-2004, cu o companie care vindea rigtone-uri. Faptul că melodiile noastre erau înregistrate oficial ne-a ajutat să primim niște despăgubiri, ca urmare a deciziei instanței. Totodată, contractul cu AGEPI îți permite să multiplici piesele. Orice companie care se ocupă de comercializarea CD-urilor solicită neapărat acte ce confirmă dreptul de proprietate.”

La AGEPI au fost depuse cereri de înregistrare și a producțiilor cinematografice. De exemplu, autorii filmului de scurt metraj „Flutulus”  – o producție autohtonă în regia lui Igor Sadovski – au înregistrat-o la categoria „operă audiovizuală”. Filmul este o dramă poetică, inspirată din parabola „Ucenicul şi Fluturele” şi scoate în evidenţă importanţa deciziilor pe care trebuie să le luăm zi de zi. Pelicula a luat peste 30 de premii în cadrul festivalurilor internaționale.

Foto: diez.md

Veaceslav Cebotari, autorul scenariului: „Ni s-au solicitat acte care confirmă dreptul de autor, mai ales pentru faptul că avem muzică originală în film. La unele concursuri, la fel, a trebuit să le prezentăm. Este o practică mondială obligatorie, dacă vrei să fii în rând cu lumea. Bineînțeles, îți ia ceva timp, costă, dar în secolul 21 este o procedură de la care nu te poți eschiva.”

Și dacă tot trăim într-o societate modernă, dreptul de autor a ajuns să se răsfrângă și asupra produselor IT, care și ele sunt creații ale inteligenței umane. Nu au regretat că au apelat la AGEPI dezvoltatorii celui mai popular site de anunțuri din Moldova, care s-au trezit într-o bună zi că un site-clonă le face concurență și induce în eroare internauții.

Foto: simpals.com

Dorian Doronceanu, jurist, compania „Simpals”: „Adresa web a site-ului nostru este www.999.md. Ei nu au făcut decât să adauge încă o cifră de „9”, lansând site-ul 9999.md. Dar nu acest lucru a fost cel mai grav. Designul platformei-clonă era identic cu designul pe care l-am elaborat noi. Certificatul AGEPI ne-a fost util și atunci când ne-am adresat în instanță, și când am mers la poliție. Am obținut câștig de cauză în acel dosar penal, iar acel site a fost lichidat la scurt timp.”

Astfel, sistemul DAC îi motivează pe autori să continue să creeze, iar pe utilizatori – să valorifice operele originale create, ca, într-un final, societatea să poată progresa. Accesează linkul http://agepi.gov.md/ro/copyright/despre-dac pentru a afla cum îți poți proteja creațiile.

 

Acest material este realizat în cadrul Proiectului „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, finanțat de Uniunea Europeană.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Metalferos are un nou director interimar. Cine va conduce temporar întreprinderea

Metalferos are un nou director interimar. Cine va conduce temporar întreprinderea

Dosarul „interceptărilor ilegale” a fost trimis în instanța de judecată, anunță Procuratura Anticorupție

Dosarul „interceptărilor ilegale” a fost trimis în instanța de judecată, anunță Procuratura Anticorupție

Gavrilița: La ședința Comisiei Situații Excepționale se va solicita instituirea stării de urgență în țară (LIVE)

Gavrilița: La ședința Comisiei Situații Excepționale se va solicita instituirea stării de urgență în țară (LIVE)

Advertoriale
Noi dispozitive au fost dezvăluite în cadrul evenimentului Huawei de la Viena

Noi dispozitive au fost dezvăluite în cadrul evenimentului Huawei de la Viena

Tatiana Croitoru, oenologul cu cele mai medaliate vinuri: „Nu accept compromisuri în activitate” (INTERVIU)

Tatiana Croitoru, oenologul cu cele mai medaliate vinuri: „Nu accept compromisuri în activitate” (INTERVIU)

Teleport - un nou serviciu de taxi ce oferă confort sporit (VIDEO)

Teleport - un nou serviciu de taxi ce oferă confort sporit (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Natalia Morari, despre decizia de a reveni în fruntea TV8: „Colegii mi-au organizat un adevărat „товарищеский суд”
 • 2
  Cristina Guțu, ruda Nataliei Morari și cofondatoarea TV8, îi ia apărarea jurnalistei: „Deciziile din viața ei personală rămân deciziile ei”
 • 3
  Cererea Nataliei Morari împotriva TV8 va fi examinată de instanța de judecată, după ce anterior nu i s-a dat curs. Explicația juristului
 • 4
  Ce spune deputatul Carp despre semnătura în susținerea lui Plahotniuc: „O decizie colectivă a partidului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.