Democrații se pregătesc de anticipate. Sîrbu a cerut CC să se pronunțe asupra atribuțiilor unui Guvern interimar „în caz de vid de putere” (DOC)

Democrații se pregătesc de anticipate. Sîrbu a cerut CC să se pronunțe asupra atribuțiilor unui Guvern interimar „în caz de vid de putere” (DOC)

Partidul Democrat se pare că pregătește terenul legal pentru o posibilă criză politică în cazul alegerilor anticipate. Curtea Constituțională a fost sesizată de către democratul Sergiu Sîrbu cu rugămintea de a interpreta patru articole care se referă la interimatul prelungit al Guvernului. Democratul face apel la Curte să nu lase Legea Supremă „să fie un act sinucigaș” și să „admită situații de blocaj instituțional”. PD se pare că e pregătit și de scenariul în care anticipatele nu le vor aduce un rezultat favorabil pentru ei. Sesizarea are loc în contextul în care componența Înaltei Curți a fost practic complet modificată, iar în funcțiile de magistrați au acces democrații Artur Reșetnicov și Raisa Apolschi, dar și fostul procuror general, Corneliu Gurin.

Planul democraților

În sesizarea sa, Sîrbu spune că „ar putea exista așa situații cînd, după desfășurarea alegerilor parlamentare, să fie generată o criză politică de proporții care să lase statul fără guvernare efectivă și să fie creat un vid total de putere”.

Democratul invocă, în teorie, imposibilitatea Parlamentului de a forma o majoritate parlamentară stabilă, ceea ce ar rezulta în incapacitatea de a învesti Guvernul.

„Sigur, pentru așa situații, există instituția dizolvării Parlamentului și organizării alegerilor parlamentare anticipate. (...) Dar ce facem dacă după organizarea alegerilor parlamentare anticipate situația politică nu se schimbă și iarăși este generat un blocaj constituțional?”, se întreabă Sîrbu. El spune că „situația se complică deoarece Parlamentul nu poate fi dizolvat mai des decît o dată pe an”.  „În caz de profundă criza instituțională, din punct de vedere practic poate exista situația cînd nu avem nici Parlament, dar nici Guvern funcțional o perioadă îndelungată, chiar și cca 18 luni.  Statul nu poate ramâne o perioadă atît de lungă în vid de putere și fără o administrare deplină. Atribuțiile unui Guvern în demisie sunt insuficiente atunci cînd va fi vorba de chestiuni bugetare, care sunt atribuția exclusivă a Guvernului (aprobarea proiectului bugetului de stat), atribuții din domeniul politicii externe și securității statului. În caz de inexistenta îndelungată a puterii legislative, criza se poate aprofunda”, se arată în documentul prezentat de Sîrbu magistraților CC.

În plus, în sesizare Sîrbu întrebă Curtea dacă Guvernul în exercițiu își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului. Un studiu CREDO arată însă că această practică, utilizată des în ultimii ani în timpul guvernului Filip sau Gaburici, „este în esență, și în privința majorității actelor adoptate în perioada examinată (2014-15), în contradicție cu principiile fundamentale ale statului de drept pentru că se încalcă principiul separării puterilor în stat. Executivul forțează prin abuz funcția legislativă”. 

Sesizarea Curții Constituționale

În acest context, democratul adresează Curții rugămintea de a răspunde la următoarele întrebări: 

1. Este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituțional și vid de putere de Iungă durată în cazul demisiei Guvenului ca rezultat al validării noului Parlament, imposibilității formării unei majorități parlamentare, imposibilității formării Guvenului, fapt ce a generat alegeri parlamentare anticipate?

2. Este obligat un Guvem în exercițiu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării în caz de blocaj al activității parlamentare și prin care mecanisme constituționale?

3. Poate Guvemul în exercițiu, în cazul instituirii vidului de putere legislativă, să emită acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor ordinare și organice pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securității economice și financiare, asigurarea securității naționale și capacității de apărare a țării?


Ce atribuții are un Guvern demisionar

În cazul alegerii unui nou Parlament, Guvernul în exercițiu (demisionar) îndeplinește numai funcțiile de administrare a treburilor publice până la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.

Amintim că în 2016 au fost limitate atribuțiile unui Guvern demisionar. Astfel, executivul demisionar nu e în drept să aprobe și să prezinte Parlamentului proiecte de legi sau documente de politici, să aprobe programe și strategii, să emită ordonanțe sau să avizeze inițiative legislative. Până la depunerea jurământului de către membrii noului Executiv, Prim-ministrul interimar nu va avea dreptul să propună remanieri guvernamentale Președintelui Republicii Moldova. Mai mult, Guvernul demisionar nu va avea dreptul de a numi sau elibera din serviciu persoane cu funcții de demnitate publică ori de conducere (inclusiv de nivel superior), cu excepția imposibilității persoanei de a-și realiza atribuțiile specifice.

Rezultatul alegerilor

Amintim că în urma alegerilor din 24 februarie, nici un partid nu a reușit să obțină majoritatea parlamentară. PSRM a acces în Parlament cu 35 de mandate, PD - cu 30, blocul „ACUM” - cu 26, Partidul Șor - cu 7, iar pe lângă partide în Legislativ au intrat 3 independenți. Unicelee scenarii în care este posibilă o majoritate parlamentară este PDM+PSM, ACUM+PDM sau PSRM+ACUM. Toate însă par posibile doar matematic, nu și declarativ sau ideologic.

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Vezi și aceste știri
Stare de urgență în Liban: Deflagraţiile au afectat 640 de clădiri istorice, din care 60 sunt în pericol de prăbuşire

Stare de urgență în Liban: Deflagraţiile au afectat 640 de clădiri istorice, din care 60 sunt în pericol de prăbuşire

La Chișinău va fi creată o academie de fotbal pentru copii și tineri. Cine își asumă cheltuielile pentru proiect

La Chișinău va fi creată o academie de fotbal pentru copii și tineri. Cine își asumă cheltuielile pentru proiect

Noi restricții de călătorie în Grecia. Toate persoanele care vor vină pe cale terestră şi maritimă trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19

Noi restricții de călătorie în Grecia. Toate persoanele care vor vină pe cale terestră şi maritimă trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19

Advertoriale
Victoriabank suplinește stocul promoției: „Ploaia de stele cu STAR Card” cu încă 50 de oferte

Victoriabank suplinește stocul promoției: „Ploaia de stele cu STAR Card” cu încă 50 de oferte

Veste bună pentru amatorii de călătorii: Zboară fără griji cu eAvion!

Veste bună pentru amatorii de călătorii: Zboară fără griji cu eAvion!

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ce detalii fac dintr-un dascăl – #ProfesorCOOL. Interviu cu Tatiana Popa, profesoară de...
 • Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Semnele ce le diferențiază
Cele mai populare
 • 1
  O localitate din raionul Șoldănești se află în regim special. 14 persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19, printre care și primarul
 • 2
  Un tânăr de 25 de ani a murit după ce ar fi fost bătut de forțele de ordine din Belarus. Mama sa: Băiatul meu nici nu a fost la vot
 • 3
  Un polițist de 21 de ani a murit în dimineața zilei de joi. Omul legii a pierdut controlul volanului mașinii pe care o conducea
 • 4
  Doi polițiști din Belarus au refuzat să execute ordinele de reprimare a protestelor. Unul dintre ei a fost reținut
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.