Mi-a trebuit, cred, doi ani ca să mă tratez, să mă spăl de toate pietroaiele de la rinichi. Și absolut toți medicii mi-au spus că e problema de apă. [...] Mi-am montat sistem de filtrare și de atunci noi nu mai consumăm apa curentă, doar apa îmbuteliată” [...] O dată la o lună sau două luni, înlocuim filtrele. Două săptămâni în urmă, când am înlocuit filtrele, am postat pe internet ca să le arăt și băștinașilor din Floreni care e situația” [...] „De atunci, zilnic îmi scriu sătenii că fie au aceleași filtre înnegrite, fie chiar cineva mi-a transmis poze cu viermi”, ne-a spus Igor Hîncu, locuitor al Floreniului.

Localnica care a găsit viermii a adresat o petiție Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit autorității, calitatea apei a scăzut din cauza lucrărilor de reparație de la o sondă arteziană. Despre reparații localnicii nu au fost, însă, preveniți. Totodată, examenul de laborator a arătat doze peste limita admisă la anumite substanțe chimice.

V-am adus o sticlă cu apă. Păcat că nu putem să transmitem mirosul. [...] Mirosul ăsta puternic indică că apa conține mult sulf, mulți nitriți, conține amoniu, care este foarte dăunător pentru sănătate”, ne-a mai spus Igor Hîncu.

Încercările noastre de a vorbi cu primarul localității s-au soldat cu eșec, însă administratoarea întreprinderii responsabile de apeductul din Floreni spune că face tot posibilul pentru a asigura calitatea apei potabile, în limita bugetului.

De două ori pe an curățim bazinele în care acumulăm apa. [...] Le clorăm, așa cum prevăd instrucțiunile. Avem acte de clorare” [...] „Participă medicul” [...] „Punem anunțuri, anunțăm populația că în ziua cutare apa o să fie cu concentrația mai mare de clor”, a declarat pentru AGORA Irina Nohailîc, administratoarea ÎMC Floreni-Service

Cât despre viermi…

Dacă și sunt, sunt când căldurile sunt foarte mari. La fundul bazinului poate să se facă niște viermi. Filtre nu avem. Filtrele sunt foarte scumpe. [...] Odată ce avem patru sonde, deja numai la o sondă dacă e la vreo 600.000 de lei un filtru…”, a adăugat ea.

Până una-alta, misterul viermilor din miez de iarnă rămâne nelămurit.

Cei circa 4.000 de locuitori ai comunei Floreni sunt aprovizionați cu apă potabilă de la patru sonde arteziene de mare adâncime.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!