Furnizorul, care trebuie desemnat până la 1 aprilie, va avea între atribuţii „restricţionarea accesului la informaţia a cărei difuzare este interzisă în Federaţia Rusă şi la informaţia de pe internet nocivă pentru sănătatea şi dezvoltarea copiilor”. De asemenea, acelaşi furnizor va trebui să garanteze securitatea conexiunii şi a comunicaţiilor cu sistemele informaţionale de stat şi în general cu internetul.

Directiva şefului statului face parte din programul naţional „Economia digitală a Rusiei”.

Pe 12 februarie, deputaţii ruşi au adoptat în primă lectură un proiect de lege pentru a garanta funcţionarea stabilă a segmentului rus de internet şi deconectarea acestuia de la reţeaua globală în caz de situaţii de criză sau atacuri cibernetice contra ţării.

Iniţiativa a fost primită cu reticenţă puternică de către operatorii de internet, deoarece instalarea echipamentelor necesare pentru analiza traficului cere investiţii considerabile, care, în cazul marilor companii, ar putea însemna zeci de milioane de dolari.

Totodată, în caz de ameninţare, operatorii ar fi obligaţi să garanteze „gestionarea centralizată a traficului”, adică sub controlul statului. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!