„La alegeri, PSRM a fost marele perdant. Asta ridică semne mari de întrebare. De ce PSRM a votat legea votului mixt? Pentru că, evident, a fost în defavoarea lor. PDM, inițial, a pornit cu ideea uninominalului per total. Au făcut o campanie foarte extinsă, după care s-au răzgândit și au făcut acest mixt pe care socialiștii l-au votat. Probabil PDM, experimentând acest vot mixt, va anula sau va face modificări, ca ceea ce vor ei cu acești 61 de deputați,  să-i facă pe toți pe circumscripții uninominale. Pentru că circumscripția uninominală a avantajat partidul de guvernământ”, a declarat Octavian Țîcu.

Vladimir Cebotari, inițial, nu a venit cu o reacție la această declarație, dar, la insistența moderatorului, a spus „haideți să vedem o guvernare pusă, stabilită, și după asta o să discutăm despre proiecte de legi”.

Inițial, democrații au promovat ideea trecerii la sistemul de vot uninominal. Ulterior, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, au votat, împreună cu popular-europenii și socialiștii, sistemul electoral mixt, precizând că nu renunță definitiv la uninominal. PDM a propus ca, în cadrul alegerilor parlamentare, să fie organizat un referendum consultativ, în care oamenii să fie întrebați dacă vor reducerea numărului de deputați la 61 și dacă vor să poată revoca un deputat dacă acesta nu și-a onorat angajamentele. Doar 39% din oamenii care s-au prezentat la urne în ziua alegerilor au luat și buletine de vot pentru a participa la referendum, dar suficienți petru validarea acestuia. Majoritatea au ales opțiunea „pentru”.

Vezi și: A fost sau n-a fost validat referendumul? Cum un cuvânt poate schimba sensul unei opțiuni electorale

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!