Întrebat de ce nu le-a expediat o scrisoare socialiștilor, Cebotari a declarat că la această etapă blocul „ACUM” este primul în ordinea preferințelor PDM.

În același timp, acesta crede că lipsa unui răspuns din partea PAS și PPDA arată că aceștia „sunt încă în febra emoțiilor electorale”.

Totodată, Cebotari a enumerat și 10 principii de la care PDM nu se va abate și care „trebuie să stea la baza negocierilor”. Printre acestea se numără:

- interesul cetățenilor și dorința lor de a avea o viață mai bună acasă

- un angajament sincer al viitorilor deputați în favoartea stabilității politice și economice a Moldovei

- angajament total pentru independența și integritatea R. Moldova

- adoptarea politicii Pro Moldova, care va prevala asuprea intereselor personale și de partid

- implementarea Acordului de Asociere și realizarea tuturor reformelor după cele mai bune modele occidentale

- susținerea valorilor democratice

- luarea deciziilor pe bază de consens și concentrarea pe subiectele de larg interes și neabordarea subiectelor care dezbină societatea sau nu sunt susținute de majoritatea populației

- menținerea statutului de neutralitate a țării

Democratul a mai enumerat și prioritățile pe care ar trebui să le aibă următoarea guvernare.


Precizăm că reprezentanții blocului ACUM au declarat că nu vor face alianță cu Partidul Democrat. Retorica a fost păstrată și după scrutinul parlamentar.

A doua zi după alegeri, liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că exclude o alianță cu Partidul Democrat sau cu Partidul Socialiștilor. În aceeași zi, lidera PAS, Maia Sandu, a sugerat că o coaliție cu democrații este exclusă.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a dat de înțeles, încă de la închiderea secțiilor de votare, că s-ar putea așeza la masa negocierilor cu oricine. Asta deși, anterior, vicepreședintele PDM Andrian Candu spunea că democrații nu văd o alianță cu PSRM.

Alegerile parlamentare s-au desfășurat pe data de 24 februarie. În urma votării, socialiștii s-au ales cu 35 de mandate în Legislativ. Democrații au luat 30, blocul „ACUM” - 26, iar Partidul Șor - 7.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!