Noul Legislativ este mai tânăr: Care este vârsta medie a deputaților aleși în Parlament și ce profesii au aceștia (INFOGRAFIC)

Noul Legislativ este mai tânăr: Care este vârsta medie a deputaților aleși în Parlament și ce profesii au aceștia (INFOGRAFIC)

La 24 februarie curent, Republica Moldova și-a ales noii reprezentanți în Parlament. Astfel, în Legislativ vor accede patru partide: Partidul Socialiștilor (35 de mandate), Partidul Democrat (30 de mandate), blocul ACUM (26 de mandate) și Partidul Șor (7 mandate). În contextul în care toate voturile au fost procesate, AGORA îți prezintă demografia celei de-a  XXI-a legislaturi.

Vârsta medie a politicienilor care au intrat în Parlament este de 47 de ani. Legislatura XXI a întinerit, în medie, cu un an, în comparație cu cea aleasă acum patru ani. Posibila fracțiune a partidului Șor este cea mai „tânără”, vârsta medie fiind de 42 de ani, iar cei mai „în etate” par a fi Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Socialiștii și democrații au în medie 49 de ani, iar aleșii blocului ACUM - 44 de ani.

Cel mai tânăr deputat este Dinu Plîngău din blocul ACUM. Acesta are 24 de ani. Decanul de vârstă a noii legislaturi este socialistul Eduard Smirnov - 80 de ani.

În forul legislativ vor fi prezenți de 25 de femei şi 76 de bărbaţi. Majoritatea celor care au acces în Parlament sunt de profesie juriști. Pe locul doi ca număr se poziționează economiștii, urmați de profesori, ingineri, istorici și politologi. Specialitățile de agronom și jurnalist sunt îmbrățișate de cei mai puțini aleși ai poporului. De asemenea, în Parlament va activa și un deputat specializat în medicină.

...

Aici poți vedea cei 101 deputați care au acces în Legislativ în urma alegerilor din 24 februarie curent.

Mandatele de parlamentar nu au fost încă validate, așa că lista politicienilor care au intrat în Parlament nu este definitivă. Unii dintre ei ar putea să rămână în funcţiile pe care le deţin în administraţiile publice locale sau să plece în Guvern. „Scaunele goale” vor fi suplinite de următorii candidaţi incluşi în listele partidelor.AGORA menționează că în unele circuscripții electorale rezultatele alegerilor au fost contestate. Astfel, există posibilitatea alegerilor repetate în circumscripțiile vizate.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.