Numărul cazurilor de rujeolă este în continuă creștere. La nivel global, 98 de țări au raportat mai multe cazuri de rujeolă în 2018 comparativ cu 2017. Printre statele care au înregistrat cazuri de rujeolă în 2018, fără să fi raportat vreun caz în 2017, se numără și Republica Moldova.
Anul trecut, în țara noastră au fost înregistrate 312 cazuri de rujeolă.
Ucraina, Insulele Filipine și Brazilia au înregistrat cele mai mari creșteri ale cazurilor de rujeolă în perioada 2017-2018. Numai în Ucraina în 2018 au fost 35.120 cazuri de rujeolă. Încă 24.042 de persoane au fost infectate doar în primele două luni ale anului 2019.
„Acesta este un semnal alarmant. Avem un vaccin sigur, eficient și ieftin împotriva unei boli extrem de contagioase - un vaccin care a salvat aproape un milion de vieți în fiecare an în ultimele două decenii. Aceste cazuri nu au apărut peste noapte. Date fiind focarele serioase care au existat în 2018, lipsa de acțiuni astăzi va avea mâine consecințe dezastruoase pentru copii”, a declarat Henrietta H. Fore, director executiv al UNICEF.
Infrastructura precară din domeniul sănătății, conflictele, conștientizarea redusă a riscurilor, egoismul și ezitarea privind administrarea vaccinurilor au condus, în unele cazuri, la apariția acestor focare atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare. De exemplu, în Statele Unite, numărul cazurilor de rujeolă a crescut de șase ori în perioada 2017 și 2018, ajungând la 791 de cazuri. Mai recent, SUA a înregistrat focare în New York și Washington.
„Aproape toate aceste cazuri pot fi prevenite. Copiii se infectează chiar și acolo, unde pur și simplu nu există nici o scuză. O fi rujeola o boală, dar, prea des, infecția reală este dezinformarea, neîncrederea și complacerea. Trebuie să ajungem cu informație la fiecare părinte, pentru ca copiii să fie vaccinați în siguranță”, a mai spus Fore.
Rujeola este foarte contagioasă, mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contactat de către cineva în decurs de mai puțin de două ore după contactul cu o persoană infectată. Virusul se răspândește prin aer și infectează căile respiratorii, iar boala poate fi fatală pentru copii subnutriți sau copii prea mici pentru a fi vaccinați. După infectare, nu există un tratament specific pentru rujeolă.
Vezi și aceste știri

Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emisă de Mitropolia Moldovei

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)

R. Moldova, condamnată din nou la CtEDO pe cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
