Din 1 ianuarie 2019, gheretele cu țigări mai mici de 20 de metri pătrați trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare. Activiștii Ion Andronache și Rodion Gavriloi au verificat, cu propriile forțe, dacă limita aceasta este respectată.

„Începând cu 18 ianuarie, am depistat că în mun. Chișinău sunt amplasate necorespunzător 337 de gherete, la Cahul – 17, la Hâncești – 10, Strășeni – 4, Ialoveni – 3. Presupunem că și în alte orașe precum Bălți sunt asemenea gherete, doar că nu am reușit să le documentăm. În proporție de 95% aceste gherete aparțin la șapte giganți: Moldpresa, AKM Veteran, Cebacot, Leovalgrup, Coral Print, Mila și Business Market. Acești agenți economici dețin monopolul nu doar în Chișinău, ci și în toate localitățile R. Moldova”, a declarat Andronache la o conferință de presă.

„Noi am mers pe fiecare stradă și am fotografiat fiecare gheretă sau magazin mic, am măsurat 200 de metri cu instrumentele utilizate de Cadastru și am întocmit 56 de petiții”, spune Rodion Gavriloi.

Activiștii au descoperit că doar 4% dintre gheretele inspectate de ei respectă distanța de 200 de metri de la spitale și școli. „Ele sunt în zone industriale sau puțin populate, de exemplu la Gara de Sud, pe strada Muncești sau lângă Grădina Botanica. Asta ne dă de înțeles că în Chișinău e practic imposibil să se mai instaleze gherete cu țigări, pentru că aproape peste tot sunt grădinițe, școli, centre de educație, instituții medicale private sau spitale”, spune Andronache.

Voluntarii spun că au expediat o petiție de 208 pagini primarului interimar Ruslan Codreanu, dar și sectoarelor de poliție. „Instituțiile par să nu conlucreze între ele. Deja de o lună și jumptate așteptăm să fim primiți în audiență la Ministerul Sănătății. (...) Atât polițiștii cât și medicii sanitari (n.r. - care eliberează autorizații pentru amplasarea gheretelor) spun că dau autorizațiile pentru că au copii și nu vor să aibă probleme”, afirmă voluntarii.

Amintim că legea care prevedea schimbarea a fost votată acum 3 ani și jumătate și a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2019. Citiți mai multe despre ea aici.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!