Anul 2019 a început cu o creștere a cererilor de credite din partea persoanelor fizice, dar și o accelerare ușoară a ritmului de creditare a persoanelor juridice. Astfel, la sfârșitul lunii ianuarie 2019, stocul total de credite acordate de băncile comerciale din țară depășea 35 de miliarde de lei. Totodată, volumul de finanțare acordat în monedă națională tinde să se consolideze, atingând o pondere de 62%, urmat de cel în EUR cu o pondere de aproximativ 26%.

Clasamentului performanței bancare, realizat de Centrul analitic independent Expert-Grup, la sfârșitul primei luni a anului 2019 arată în felul următor:

Topul este condus de bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național, și anume B.C. Moldova-Agroindbank, urmată B.C. Moldindconbank și B.C. MobiasBanca. Preponderent acestea excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 67% din profitul acumulat la nivel de sector și 62% din totalul activelor bancare.

La nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice, experții mai menționează următoarele:

  • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: B.C. Eximbank; BCR Chișinău și B.C. „Energbank”
  • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide în raport cu total active deținute:  B.C. „Victoriabank”; B.C. Eximbank și B.C. „Energbank”
  • Băncile cu cele mai calitative active: „EuroCreditBank”; B.C. ProCredit Bank și B.C. Fincombank
  • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: „Moldindconbank”; B.C. „Moldova-Agroindbank” și B.C. „Victoriabank”
  • Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”; B.C. „Moldindconbank” și B.C. „Mobiasbanca”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!