În prima lună a anului 2019 toate cele 11 bănci din Republica Moldova au raportat profit. La nivel colectiv acesta a însumat peste 215 milioane de lei. Potrivit experților, rezultatele financiare raportate de bănci pentru această perioadă prezintă o situație stabilă în sector, lichiditatea fiind mult peste limitele reglementate, iar rata creditelor neperformante înregistrând un nivel de aproximativ 12,15%.
Anul 2019 a început cu o creștere a cererilor de credite din partea persoanelor fizice, dar și o accelerare ușoară a ritmului de creditare a persoanelor juridice. Astfel, la sfârșitul lunii ianuarie 2019, stocul total de credite acordate de băncile comerciale din țară depășea 35 de miliarde de lei. Totodată, volumul de finanțare acordat în monedă națională tinde să se consolideze, atingând o pondere de 62%, urmat de cel în EUR cu o pondere de aproximativ 26%.
Clasamentului performanței bancare, realizat de Centrul analitic independent Expert-Grup, la sfârșitul primei luni a anului 2019 arată în felul următor:
Topul este condus de bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național, și anume B.C. Moldova-Agroindbank, urmată B.C. Moldindconbank și B.C. MobiasBanca. Preponderent acestea excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 67% din profitul acumulat la nivel de sector și 62% din totalul activelor bancare.
La nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice, experții mai menționează următoarele:
- Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: B.C. Eximbank; BCR Chișinău și B.C. „Energbank”
- Băncile cu cel mai mare volum de active lichide în raport cu total active deținute: B.C. „Victoriabank”; B.C. Eximbank și B.C. „Energbank”
- Băncile cu cele mai calitative active: „EuroCreditBank”; B.C. ProCredit Bank și B.C. Fincombank
- Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: „Moldindconbank”; B.C. „Moldova-Agroindbank” și B.C. „Victoriabank”
- Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”; B.C. „Moldindconbank” și B.C. „Mobiasbanca”.
Vezi și aceste știri

„Africa e doar o glumă?” O postare ironică a MAE german despre „leoparzi” și vizita lui Lavrov a indignat Uniunea Africană

Va fi sau nu anulat concursul pentru șefia PCCOCS? Ce spune CSP, după declarațiile lui Litvinenco
