Analiza anterioară a circulaţiei transfrontaliere a indicat că livrarea de produse din tutun în Transnistria prin segmentul central al frontierei cu Ucraina a depășit cu mult necesarul de consum local.

În perioada ianuarie-august 2014, mai mult de 11 miliarde de țigări și 2.300 de tone de tutun brut au fost livrate în Transnistria, un teritoriu mic, cu o populație de aproximativ 0,5 milioane de locuitori. Această analiză a sugerat că astfel de bunuri au fost deturnate ilegal spre Ucraina. O creștere bruscă a cantităţii de țigări confiscate de către serviciile de frontieră ucrainene la segmentul central al frontierei moldo-ucrainene, începand cu luna ianuarie 2014, a confirmat această prezumție.

În baza rezultatelor analizei, în perioada lunilor august-octombrie 2014, Misiunea EUBAM, împreună cu partenerii săi ucraineni, a efectuat o serie de exerciții vizând înăsprirea măsurilor de combatere a contrabandei cu țigări. Misiunea a intensificat monitorizarea în sistem de permanenţă (24/7) a transporturilor de țigări și tutun, în special, din porturile maritime Odessa și Iliciovsk în Transnistria.

În această perioadă, experții EUBAM au participat la prelucrarea completă a întregului proces de tranzit al țigărilor. În același timp, autoritățile vamale ucrainene au solicitat ca toate loturile de țigări să poarte mărcile de acciz ale Republicii Moldova și să fie destinate doar pentru acei operatori transnistreni, care sunt înregistraţi în Chișinău.

Această limitare în tranzitul de produse din tutun în Transnistria a permis autorităților vamale ucrainene detectarea mai multor încercări de tranzit ilicit de țigări, atât în porturile maritime din Odesa și Iliciovsk, cât şi la punctul de trecere a frontierei „Kuciurgan-Pervomaisk”.

Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei a raportat că aceste acțiuni, cât și cooperarea cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, au dus la reținerea a 2,8 milioane de pachete de țigări, care au fost expediate în patru containere și două camioane.

„Este, totuşi, prematur să sugerăm că s-a pus capăt contrabandei cu produse din tutun în Ucraina prin segmentul central al frontierei moldo-ucrainene. Profitul destul de mare rămâne a fi motivant pentru traficanţi, având în vedere diferența de preț pe piețele din Moldova, Transnistria și Ucraina, precum și marjele de profit în cazul evitării achitării taxelor vamale”, se menționează într-un comunicat de presă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!