Spre deosebire de alegerile parlamentare din 2014, pentru campania electorală din acest an, democrații au cheltuit cu aproape 5 milioane de lei mai mult. Majoritatea banilor i-a primit din donații, restul – din „alte încasări bănești”.


Iar socialiștii și-au redus cheltuielile de două ori. Dacă la parlamentarele din 2014 au fost gata să dea 13 de milioane de lei pentru a convinge oamenii să-i voteze, în 2019 s-au limitat la aproximativ 5 milioane de lei. Marea parte a banilor, în acest caz, vine din „alte încasări bănești”, după cum indică aceștia în rapoartele financiare.

Ceilalți doi concurenți care au acces în noul Parlament sunt blocul ACUM și Partidul Șor. Deși nu am putut compara cheltuielile acestora din 2014, fiindcă atunci nu au candidat, în campania electorală din 2019 cei de la ACUM au avut plăți de aproape 2 milioane de lei, iar Partidul Șor – de aproape 20 de milioane de lei.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie curent, PSRM s-a ales cu 35 de mandate, PDM – cu 30, blocul ACUM = cu 26, iar Partidul Șor – cu șapte mandate de deputat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!