Activitatea Agenției Medicamentului din Moldova, îmbunătățită. Câți bani a cheltuit Uniunea Europeană în acest sens

Activitatea Agenției Medicamentului din Moldova, îmbunătățită. Câți bani a cheltuit Uniunea Europeană în acest sens

 Laboratorul de Control al Calității Medicamentelor din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Moldova a fost verificat și atestat ca membru cu drepturi depline al Rețelei Europene generale OMLC. Capacitatea instituțiilor din domeniul medicamentelor, dispozitivelor medicale și activității farmaceutice a fost îmbunătățită semnificativ, iar peste 900 de specialiști au participat la activitățile de Twinning.  Sunt doar câteva dintre rezultatele implementării unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul a avut scopul să consolideze funcționarea instituției în ceea ce privește studiile clinice, autorizația de introducere pe piață, fabricația, distribuția, precum și vigilența și stabilirea prețurilor medicamentelor și dispozitivelor medicale.

În cadrul proiectului au fost organizate mai multe cursuri de formare pentru personalul AMDM, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a raportării reacțiilor adverse la medicamente și utilizării raționale a medicamentelor și dispozitivelor medicale.

De asemenea, angajații instituției au primit un set de recomandări și un raport analitic final privind buna guvernare.

„Uniunea Europeană sprijină drepturile cetățenilor Republicii Moldova de a beneficia de medicamente sigure, eficiente și la prețuri accesibile. În scopul asigurării acestor drepturi, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale trebuie să fie o instituție puternică, eficientă, egală cu autoritățile Europene similare”, a menționat Șeful Secției de Operațiuni din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Marco Gemmer.

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca a adăugat că datorită implementării proiectului Twinning, capacitățile AMDM au fost îmbunătățite, iar serviciile aliniate la standardele internaționale. Reprezentantul Ministerului Sănătății a precizat că statul va investi în resurse umane, servicii medicale calitative și în domeniul farmaceutic.

Proiectul, în valoare de 1.100.000 EUR, a fost finanțat de Uniunea Europeană și a fost implementat pe o perioadă de 26 de luni, începând cu luna martie 2017.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.