„Dacă vă așteptați că vreți să vă vorbesc despre coaliții, o să vă dezamăgesc. Așteptăm și alte partide să se trezească la realitate”, a spus Plahotniuc înainte de a face anunțurile. 

El a anunțat că Guvernul democrat își va angaja răspunderea pentru a indexa pensiile și a da un cadou bănesc de Paști.

„Venim, la 1 aprilie, cu indexarea pensiilor cu 5,3%, adică aproape dublu față de ce era prevăzut. Opoziția spunea că pensiile nu vor fi indexate, dar noi tratăm slăbiciunile lor cu înțelegere. Niciun guvern nu a făcut atâtea majorări pentru pensionari înainte de noi. Persoanele cu venituri mai mici de 2000 vor primi încă 600 de lei deja de Paști, după ce le-am oferit un cadou similar de Crăciun. Vom oferi acești bani prin angajarea răspunderii Guvernului, pentru că există posibilitatea de blocaj politic în Parlament. Așadar, ne asigurăm că în a doua jumătate a lunii aprilie banii vor ajunge la oameni”, a spus Plahotniuc. 

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Un studiu CREDO arată însă că această practică, utilizată des în ultimii ani în timpul guvernului Filip sau Gaburici, „este în esență în contradicție cu principiile fundamentale ale statului de drept pentru că se încalcă principiul separării puterilor în stat. Executivul forțează prin abuz funcția legislativă”. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!