„În aceste centre de plasament temporar, anterior numite internate psihoneurologice, se utilizează etaje, blocuri, saloane cu regim închis. Acolo anumiți beneficiari, calificați de angajați că ar avea comportamente problematice, sunt izolați pe o perioadă de timp stabilită la discreția angajaților. Este o problemă că izolării se supun inclusiv beneficiarii care abuzează de consumul de alcool și de băuturi spirtoase. Ei nu sunt supravegheați, sunt lăsați în grija proprie”, a declarat Doina Ioana Străisteanu.

Mai mult, avocata subliniază că pe parcursul aflării în aceste saloane, bolnavilor li se administrează și medicamente psihotrope fără prescripția medicului.

„Există în continuare violență între beneficiari și abuz fizic și verbal inclusiv între beneficiari și angajații instituției. Beneficiarii spun că sunt bruscați. Nu există o procedură clară de aplicare a constrângerii și a medicației ca și măsură de constrângere fizică”, a adăugat avocata.

O altă problemă care persistă în acest timp de instituții este sănătatea reproductivă:

„În aceste instituții beneficiarii nu au o ocupație zilnică. Ei deseori își caută un loc de muncă în sat, nici informarea reproductivă nu are loc. Cu toate acestea se formează cupluri, beneficiarii întrețin relații. Fiind în aceste centre beneficiarii nu-și pot organiza viața personală”. În Republica Moldova activează șase instituții rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!