
A sfidat stereotipurile și a îmbrățișat o meserie specifică mai degrabă femeilor. Povestea lui Vadim Scoroțchi, profesorul care învață adolescenții să gătească (VIDEO)
A ignorat stereotipurile care împânzesc societatea și a decis să-și trăiască viața sub steaua pasiunii. Mânat de o dorință puternică de a deveni în fiecare zi mai bun în ceea ce face, Vadim Scoroțchi împarte cu generozitate din priceperea și dăruirea sa cu zeci de tineri aflați la început de cale. Deși meseria pe care și-a ales-o cu mulți ani în urmă nu este specifică unui bărbat, el recunoaște că a învățat să înoate în această lume a pedagogiei, iar cu timpul a început să se simtă aici ca peștele în apă.
・
L-am găsit înconjurat de zeci de ochi curioși care încercau să-i prindă din zbor vorbele. În timp ce potrivește focul și întoarce clătitele, Vadim Scoroțchi își trece periodic privirea de învățător peste chipurile elevilor. Din obișnuiță. Pentru a se asigura că este ascultat și înțeles.
„Ca să faci această meserie, trebuie să fii în primul rând neînfricat. În calitate de maistru, să demonstrezi liniște și pasiune, indiferent de situațiile care pot duce la anumite conflicte și greșeli”, susține Scoroțchi.
Nu este simplu să menții un grup de adolescenți conectați la lecție. Fie că recurge la șiretlicuri sau la tehnici învățate din cărți, Scoroțchi reușește să le stârnească interesul. Rețeta este simplă spune el:
„Pentru a preda copiilor, trebuie să te potrivești cu ei. Ne mai lăsăm duși de valul copilăriei, însă îi îndreptăm pe linia de plutire, să meargă pe o linie dreaptă, să nu decadă sau să o ia razna uneori”.
La rândul lor, discipolii așteaptă cu nerăbdare lecțiile în care Vadim Scoroțchi le va spune un banc sau le va arăta o metodă inedită de a decora bucatele.
„Este foarte interesant, foarte mult mă atrage modul lui de predare a lecțiilor, mă atrage simțul umorului, modul în care explică. Nici nu mi-am imaginat că voi avea un profesor bărbat la practică”, spune o elevă.
„Ne spune tot, ne lămurește, ne explică tot ce trebuie. La practică, când am pus prea multă sare sau nu am pus sare ne ajută. Sunt mândru de el”, adaugă un elev.
Modest din fire, Scoroțchi vorbește cu entuziasm despre meseria pe care o are:
„Într-un job precum cel care este al meu, unde eu primesc foarte-foarte-foarte mulți bani, este nevoie în primul rând de sănătate”.
Deși este în minoritate în colectivul în care activează, spune că deși profesia-i apropiată mai mult femeilor, nu îl face să se simtă mai puțin bărbat:
„Nu știu de ce aș renunța. Este un loc frumos, lucrez alături de copii, mă simt tânăr”.
Glumește atunci când vorbește despre reprezentantul sexului frumos:
„Dacă n-ar fi fost femeia, desigur că Adam ar fi trăit veșnic”.
Dar susține cu seriozitate că menirea femeilor în lume este mai mare decât sensul care se poate ascunde în câteva cuvinte.
„Dacă nu ar femeia, nu ar fi viața atât de frumoasă și de duioasă și plină de copii care ne înconjoară”.
Se consideră un bărbat norocos și mândru că a reușit să ignore stereotipurile care împânzesc societatea pentru a-și putea trăi viața sub steaua pasiunii...