Spre exemplu, ponderea celor ce consideră că femeile nu au ce căuta în politică a scăzut de la 29% în 2017 la 19,5% în 2019. O situație similară se manifestă și în cazul rolurilor tradiționale ale femeilor și bărbaților.

Cu toate acestea, opiniile stereotipizate persistă în societate, mai pronunțate fiind în rândul populației de vârsta 30-44 ani: 76,7% dintre aceștia consideră că este de datoria bărbatului să aducă bani în casă, iar 67,2% - că este mai mult datoria femeii să se ocupe de îngrijirea familiei și a casei 


Violența față de femei continuă a fi o practică tolerată în Republica Moldova.  În jur de 16% dintre femei și bărbați consideră că femeile trebuie să tolereze violența în familie pentru a păstra familia, iar alte 10% susțin că femeile merită acest lucru. Totodată, circa o pătrime dintre bărbați împărtășesc opinii care blamează femeile supuse abuzului sau violului, tendință ce se acutizează o dată cu înaintarea în vârstă.

Indexul Egalității de Gen măsoară nivelul egalității între femei și bărbați pe 6 domenii cheie. Indexul este calculat în baza a 31 de indicatori de impact, grupați în șase categorii relevante: (i) Piața Muncii, (ii) Politică, (iii) Educație, (iv) Accesul la Resurse, (v) Percepții şi Stereotipuri, (vi) Sănătate. Pentru fiecare domeniu a fost calculat un sub index care poate varia de la 0 – indicând o inegalitate totală între femei și bărbați și 100 – indicând o egalitate de gen perfectă. Astfel, cu cât indicele calculat este mai aproape de 100, cu atât nivelul egalității de gen pe acel domeniu este mai înalt. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!