67% dintre moldoveni cred că femeia e obligată să aibă grijă de casă, iar 10% - că femeia merită bătută

67% dintre moldoveni cred că femeia e obligată să aibă grijă de casă, iar 10% - că femeia merită bătută

Femeia este obligată să aibă grijă de casă și copii, nu are ce căuta în politică, iar bărbatul trebuie să aducă bani în casă. Nu sunt simple stereotipuri, ci preconcepții încă profund înrădăcinate în mintea moldovenilor. Indicele Egalității de Gen, realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, arată că, în 10 ani, starea lucrurilor în egalitatea de gen s-a îmbunătățit doar cu 3 puncte, pe o scară de la 0 la 100. 

Spre exemplu, ponderea celor ce consideră că femeile nu au ce căuta în politică a scăzut de la 29% în 2017 la 19,5% în 2019. O situație similară se manifestă și în cazul rolurilor tradiționale ale femeilor și bărbaților.

Cu toate acestea, opiniile stereotipizate persistă în societate, mai pronunțate fiind în rândul populației de vârsta 30-44 ani: 76,7% dintre aceștia consideră că este de datoria bărbatului să aducă bani în casă, iar 67,2% - că este mai mult datoria femeii să se ocupe de îngrijirea familiei și a casei

...

Violența față de femei continuă a fi o practică tolerată în Republica Moldova. În jur de 16% dintre femei și bărbați consideră că femeile trebuie să tolereze violența în familie pentru a păstra familia, iar alte 10% susțin că femeile merită acest lucru. Totodată, circa o pătrime dintre bărbați împărtășesc opinii care blamează femeile supuse abuzului sau violului, tendință ce se acutizează o dată cu înaintarea în vârstă.

Indexul Egalității de Gen măsoară nivelul egalității între femei și bărbați pe 6 domenii cheie. Indexul este calculat în baza a 31 de indicatori de impact, grupați în șase categorii relevante: (i) Piața Muncii, (ii) Politică, (iii) Educație, (iv) Accesul la Resurse, (v) Percepții şi Stereotipuri, (vi) Sănătate. Pentru fiecare domeniu a fost calculat un sub index care poate varia de la 0 – indicând o inegalitate totală între femei și bărbați și 100 – indicând o egalitate de gen perfectă. Astfel, cu cât indicele calculat este mai aproape de 100, cu atât nivelul egalității de gen pe acel domeniu este mai înalt.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.