
Mold-Street: Dacă Guvernul nu schimba formula de indexare a pensiei, aceasta se majorau cu 8% în loc de 5,3%
În ultima ședință, Guvernul condus de Pavel Filip și-a asumat răspunderea pentru alte nouă proiecte de lege, inclusiv un proiect de lege care prevede modificarea formulei de indexare a pensiilor. Astfel, dacă până acum pensiile erau indexate în conformitate cu creșterea prețurilor pentru anul precedent, conform noii formule, acestea vor fi indexate în funcție de media creșterii prețurilor pentru ultimii trei ani, a decis Guvernul. Mold-street scrie însă că dacă formula rămânea neschimbată, pensiile creșteau mai mult.
・
„Prin formula veche, indexarea pensiilor era joasă la nivel de 3%. De aceea, după discuțiile pe care le-am avut cu toți colegii de la ministerele vizate, am decis să mergem pe modificarea formulei”, a declarat premierul Pavel Filip.
În același timp o analiză realizată de Mold-street.com, arată însă că dacă ar fi fost aplicată metoda de indexare folosită până în anul 2016 până la reforma pensiilor efectuată de acelaşi guvern Filip, pensionarii ar fi putut avea începînd cu 1 aprilie 2019 pensii mai mari cu peste 8%.
Spre exemplu, în 2018 Guvernul a indexat pensiile de la 1 aprilie cu 6,6%, reieșind din rata anuală a inflației din anul 2017, însă dacă ar fi fost aplicată formula de până la reformă, indexarea ar fi putut constitui 9,3%. De notat că documentul plasat pe pagina Guvernului nu arată însă cât va costa această modificare și de unde se vor lua resursele financiare.
Ion Chicu, ministrul Finanțelor a declarat presei că bani la buget sunt, datorită creșterii cu circa 10% a veniturilor bugetului public național în primele două luni ale acestui an.