Totuși, socialiștii afirmă că blocul ACUM este invitat la discuții „în primul rând”, dar că „nicio guvernare nu se poate face fără PSRM”.

„Această decizie se bazează pe faptul că PSRM și ACUM sunt principalele forțe de opoziție de pe ambele eșichiere politice din țară. Noi am mai colaborat cu politicieni din aceste partide în trecut, am participat la proteste și vrem să vedem dacă putem identifica lucruri care ne mai unesc”, a spus Ion Ceban la briefing. 

„Vrem să atragem atenția tuturor  asupra faptului că nu începem negocierile privind formarea majorității parlamentare, dar la această etapă vorbim doar despre discuții preliminarii, în care vrem să înțelegem ce planuri au partidele din Parlament. După ce vom avea aceste discuții preliminarii și vom înțelege ce planuri au, vom anunța ce facem mai departe și cu cine negociem, ce negociem, în ce formă”, se mai specifică în declarația PSRM.

Amintim că blocul electoral ACUM a afirmat, mai devreme, că nu va discuta o alianță nici cu PSRM, nici cu PDM.

PSRM a intrat în Parlament cu 35 de mandate, iar blocul ACUM - cu 26.

Precizăm că după alegeri, liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, a dat de înțeles că în ciuda multiplelor divergențe dintre socialiști și membrii blocului ACUM, „cele două formațiuni au enunțat un scop comun de care ar trebui să țină cont: schimbarea guvernării”.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!