Dacă pozițiile partidelor politice care au acces în Parlament ar fi repartizate reieșind din numărul voturilor acumulate atât pe circumscripții uninominale, dar și pe circumscripție națională, schimbul de poziții s-ar face între ACUM și PDM. 

Partidul Democrat a acumulat 699 373 de voturi, cu 40 505 voturi mai puțin decât blocul ACUM. Totuși, cei din urmă menționați au obținut 26 de mandate în noua legislatură, cu 4 mai puține decât PDM. 

Top-ul ar arăta în felul următor: Partidul Socialiștilor ocupă prima poziție cu 926 003 voturi. Blocul ACUM ar lua poziția secundă a PDM în contextul în care au obținut 740 078 de voturi. Democraților le-ar fi revenit a treia poziție luând în calcul cele 699 573 de voturi valabil exprimate în favoarea lor. În coada listei s-ar regăsi Partidul Șor cu cele 256 532 de voturi obținute. 


AGORA amintește că alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au fost validate de către Curtea Constituțională (CC) la 9 martie curent. În urma deliberărilor, CC a confirmat rezultatele scrutinului atât pe circumscripția națională cât pe cele 51 de circumscripții uninominale.

Aici poți vedea cei 101 deputați care au acces în Legislativ în urma alegerilor din 24 februarie. Unii dintre ei ar putea să rămână în funcţiile pe care le deţin în administraţiile publice locale sau să plece în Guvern. „Scaunele goale” vor fi suplinite de următorii candidaţi incluşi în listele partidelor.

Alegerile Parlamentare s-au desfășurat în baza sistemului mixt, iar dreptul la vot a fost exercitat de 1 453 013 cetățeni. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!