Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii februarie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale”, se arată în comunicatul Biroului.

În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, mai adaugă instituția.

Radioactivitatea, în limitele normale

Contactată de AGORA, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a declarat că nu au existat solicitări pentru a interveni la uzina metalurgică din Râbnița. Mai mult, instituția nu cunoaște nicio informație legată de acest subiect, însă, în urma măsurătorilor efectuate, nu au fost constatate abateri de la nivelul de radioactivitate din atmosferă.

Nu am avut solicitări, nu pot confirma dacă a avut sau nu avut loc avaria. Colegii au efectuat măsurări pt a vedea fondul radioactiv, deocamdată acesta este în limitele normelor admisibile”, a declarat Liliana Pușcașu.

Ce a apărut pe internet

Deși presa din stânga Nistrului a cam ocolit subiectul, informația despre un incident de la uzina metalurgică din Râbnița a apărut pe rețeaua de socializare vk.ru. În postare se arată că mai mulți specialiști ar fi investigat teritoriul uzinei. Totodată, angajați ai uzinei ar fi fost obligați să semneze că nu vor divulga informații despre incident.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!