„În timp ce multe reforme legislative semnificative au fost întreprinse, independența sistemului judecătoresc este departe de a fi obținută în Moldova”, a spus Massimo Frigo, consilier juridic principal în cadrul programului ICJ pentru Europa și Asia Centrală. „Sunt necesare reforme legislative, dar mai mult decât atât, este necesară o schimbare a mentalității și a culturii de lucru a judecătorilor înșiși, care trebuie să protejeze și să promoveze independența judiciară în munca lor”.

Cultura de subordonare ierarhică pronunțată în sistemul judecătoresc și a judecătorului rămâne prevalentă printre judecători.

ICJ este îngrijorată de constatările conform cărora Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – organ de auto-administrare judecătorească – în loc să-și îndeplinească rolul său crucial de apărare a independenței sistemului judecătoresc ca instituție și a independenței individuale a judecătorilor, a devenit un instrument de presiune asupra unor judecători și o amenințare la independența lor.

„În timpul misiunii noastre, am auzit mărturii și relatări despre judecători care deseori trăiesc în stare de frică: frica de a-și exprima opinia despre situația din sistemul judecătoresc, și frica urmăririi penale doar pentru pronunțarea unei hotărâri contrare dezideratelor procuraturii sau ale oamenilor de la putere”, a spus Massimo Frigo.

Laitmotivul auzit de ICJ este că procesul de reformă a lăsat Moldova cu o legislație „în general bună, dar cu o implementare proastă, nesinceră și ineficace a acesteia”.

„Mentalitatea sovietică sunt încă răspândite în rândul judecătorilor, cu toate că majoritatea lor sunt tineri și au fost desemnați în funcție după anul 2011”, arată raportul. Mai mulți actori au comunicat delegației că această atitudine persistă, fiind transmise de la o generație de judecători la alta.

„În Moldova nu există o tradiție a unui sistem judecătoresc puternic și independent, capabil să asigure un control asupra celorlalte puteri ale statului. Această situație este accentuată de o percepție pronunțată a corupției în sistemul judecătoresc”, mai arată concluziile delegației.

Raportul a fost elaborat ca urmare a misiunii ICJ în Moldova în noiembrie 2018.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!