Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ) a realizat un raport despre independența justiției în R. Moldova. Potrivit experiților străini, țara noastră rămâne semnificativ în urmă în ceea ce privește existența unui sistem judecătoresc independent funcțional. Atât societatea, cât și actorii din sectorul justiției cred că independența judecătorilor s-a înrăutățit mult comparativ cu anul 2012, iar unii oameni ai breslei afirmă că aceasta a ajuns chiar mai rea decât în perioada sovietică. Aproape niciun om din domeniu nu e sigur că independența justiției se va îmbunătăți.
„În timp ce multe reforme legislative semnificative au fost întreprinse, independența sistemului judecătoresc este departe de a fi obținută în Moldova”, a spus Massimo Frigo, consilier juridic principal în cadrul programului ICJ pentru Europa și Asia Centrală. „Sunt necesare reforme legislative, dar mai mult decât atât, este necesară o schimbare a mentalității și a culturii de lucru a judecătorilor înșiși, care trebuie să protejeze și să promoveze independența judiciară în munca lor”.
Cultura de subordonare ierarhică pronunțată în sistemul judecătoresc și a judecătorului rămâne prevalentă printre judecători.
ICJ este îngrijorată de constatările conform cărora Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – organ de auto-administrare judecătorească – în loc să-și îndeplinească rolul său crucial de apărare a independenței sistemului judecătoresc ca instituție și a independenței individuale a judecătorilor, a devenit un instrument de presiune asupra unor judecători și o amenințare la independența lor.
„În timpul misiunii noastre, am auzit mărturii și relatări despre judecători care deseori trăiesc în stare de frică: frica de a-și exprima opinia despre situația din sistemul judecătoresc, și frica urmăririi penale doar pentru pronunțarea unei hotărâri contrare dezideratelor procuraturii sau ale oamenilor de la putere”, a spus Massimo Frigo.
Laitmotivul auzit de ICJ este că procesul de reformă a lăsat Moldova cu o legislație „în general bună, dar cu o implementare proastă, nesinceră și ineficace a acesteia”.
„Mentalitatea sovietică sunt încă răspândite în rândul judecătorilor, cu toate că majoritatea lor sunt tineri și au fost desemnați în funcție după anul 2011”, arată raportul. Mai mulți actori au comunicat delegației că această atitudine persistă, fiind transmise de la o generație de judecători la alta.
„În Moldova nu există o tradiție a unui sistem judecătoresc puternic și independent, capabil să asigure un control asupra celorlalte puteri ale statului. Această situație este accentuată de o percepție pronunțată a corupției în sistemul judecătoresc”, mai arată concluziile delegației.
Raportul a fost elaborat ca urmare a misiunii ICJ în Moldova în noiembrie 2018.
Vezi și aceste știri

Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emisă de Mitropolia Moldovei

Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)

R. Moldova, condamnată din nou la CtEDO pe cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu (DOC)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
