„Dacă liderii din blocul ACUM ar fi acceptat dialogul, ar fi văzut că echipa PDM este foarte flexibilă și are în primul rând interesul cetățeanului. Chiar dacă PDM are mai multe mandate în Parlament decât blocul ACUM, noi am fi fost dispuși să oferim colegilor, să le facem oferte care presupun un rol important. Le-am fi oferit conducerea viitorului Guvern, inclusiv funcția de prim-ministru. Am fi discutat despre programul nostru de guvernare, despre angajamentele pe care și le-a asumat PDM până la alegerile parlamentare. Nu este vorba de faptul că ne plac foarte mult colegii din blocul ACUM, că noi îi apreciem mai mult decât ne apreciază ei pe noi. În politică se vorbește mai puțin despre dragoste și mai mult despre respect reciproc”, a declarat Andrian Candu, reiterând astfel invitația la dialog.

Dacă până la finele săptămânii blocul ACUM își va menține poziția și va refuza din nou oferta democraților, PDM ar urma să se întrunească într-o nouă ședință a Consiliului Executiv pentru a decide ce acțiuni va întreprinde. Întrebat despre o eventuală coaliție cu socialiștii sau o alianță cu Partidul Șor, Andrian Candu a spus că „nu există astfel de discuții la ora actuală”.

În cazul în care blocul ACUM va refuza o coaliție, funcția de premier ar putea fi ocupată chiar și de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a spus Candu. „Decizia PDM va fi luată la nivelul conducerii PDM. Echipa PDM și președintele PDM, dl Plahotniuc, este în stare să-și asume orice responsabilitate pentru țară. Dlui a demonstrat-o prin calitatea de om de afaceri, dar și în calitate de președinte de partid, aducând-l la cel mai bun rezultat din istoria partidului. În țară, dlui a reușit să câștige cel mai bine o circumscripție, acumulând cele mai multe voturi din partea cetățenilor. Cu siguranță se va descurca foarte bine dacă va decide să-și asume funcția de prim-ministru, la fel ca și alți colegi din PDM”, a declarat acesta. Întrebat dacă se vede el însuși în fotoliul de prim-ministru, Andrian Candu a menționat că decizia va fi luată de echipa PDM.

Amintim că, anterior, atât PDM, cât și PSRM au invitat blocul ACUM la discuții privind formarea unei coaliții majoritare în Parlament. Blocul electoral a refuzat însă invitațiile, catalogând eventualele negocieri drept trădare a electoratului. În schimb, ACUM a venit cu un pachet din cinci legi care ar duce la „dezoligarhizarea” țării. Rugat să comenteze această inițiativă, Andrian Candu a spus că ea poate fi discutată doar în cadrul unui dialog. „PDM va acționa și va aproba orice inițiativă care este legală, în conformitate cu Constituția RM. Nu poate exista niciun subiect dezbătut în plenul Parlamentului, dacă nu există structurile funcționale ale Parlamentului. De aceea și trebuie să existe acest dialog între partidele politice”, a explicat democratul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!