„Am primit mandatul de la cetățeni să eliberăm țara de oligarhi și corupție. Echipa blocului ACUM a propus un pachet de legi de dezoligarhizare a statului. Invităm deputații responsabili să le voteze în primele ședințe ale Parlamentului. Valorile şi principiile fundamentale nu se negociază”, se arată într-un comunicat al blocului ACUM.

Amintim că, astăzi, vicepreședintele PDM, Andrian Candu, a anunțat că Partidul Democrat își reiterează invitația la dialog. Acesta a mai spus că, dacă blocul ACUM ar fi acceptat o coaliție cu democrații, ar fi obținut funcții importante în viitorul Guvern, inclusiv fotoliul de prim-ministru.  

Anterior, atât PDM, cât și PSRM au invitat blocul ACUM la discuții privind formarea unei coaliții majoritare în Parlament. Blocul electoral a refuzat însă invitațiile, catalogând eventualele negocieri drept trădare a electoratului. În schimb, ACUM a venit cu un pachet din cinci legi care ar duce la „dezoligarhizarea” țării. Rugat să comenteze această inițiativă, Andrian Candu a spus că ea poate fi discutată doar în cadrul unui dialog. „PDM va acționa și va aproba orice inițiativă care este legală, în conformitate cu Constituția RM. Nu poate exista niciun subiect dezbătut în plenul Parlamentului, dacă nu există structurile funcționale ale Parlamentului. De aceea și trebuie să existe acest dialog între partidele politice”, a explicat democratul. Iar socialiștii au spus că refuzul blocului electoral de a discuta este „o decizie total iresponsabilă”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!