UPDATE: Știrea inițială vorbea despre 9 morți. Noi informații transmise de CNN vorbesc deja despre 40 de oameni uciși.

Atacul pare să fi fost transmis în direct pe contul de Facebook al unuia dintre cei care ai deschis focul. Individiul, despre care se crede că este unul dintre atacatori, postare anterior, un mesaj anti-musulman şi îşi anunţase atacul. Apoi a transmis în direct, se pare, cu ajutorul unei camere prinse de îmbrăcămintea sa.

Atacatorul s-a identificat ca fiind Brenton Tarrant, un bărbat alb, de 28 de ani, de origine australiană, conform presei locale, iar Twitter a închis un cont de utilizator pe acest nume.

Bărbatul avea asupra sa cel puţin o armă automată şi mi multe rezerve de munţie, scrie News.ro.

Poliţia din Christchurch le-a cerut localnicilor să stea în case, deoarece situaţia rămâne periculoasă cât timp agresorii sunt în libertate. Toate şcolile din oraş au fost închise şi elevii rămân în interiorul acestora până când pericolul va fi îndepărtat. De asemenea, autorităţile au cerut evitarea tuturor moscheilor din Noua Zeelandă, ca măsură fe precauţie. Premierul Noii Zeelanda a spus că un asemenea incident este fără precedent.

„În Noua Zeelandă nu este loc pentru asemenea acte extreme de o violenţă fără precedent. Oamenii care au fost ţintele acestui atac sunt acasă în Noua Zeelandă. Ar trebui să fie în siguranţă aici. Persoana care a comis acest act violent împotriva lor nu îşi are locul în societatea neozeelandeză”, a spus premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern.