Scopul principal al proiectului este de a prezenta adevărul despre persoane ce au devenit „dușmani” ai propriei țări  pentru că aveau viziuni diferite de cât cele ale puterii, oponenți politici, jurnaliști independenți, reprezentanți ai comunității LGBT sau ai altor comunități persecutate. În același timp, istoriile personale ale acestor cetățeni ai Rusiei moderne demonstrează cum autoritățile de la Moscova întrebuințează fără complexe vechile tactici ale KGB-ului pentru a suprima libertatea individuală și opoziția politică.


Olga și Igor care apar într-un cadru la picioarele unei statui din Centrul de Artă Contemporană din Vilnius sunt un cuplu de activiști pentru protecția mediului care au suferit persecuții ale poliției și procuraturii după ce s-au alăturat mișcărilor protestatare din regiunea Kuban în perioada pregătirilor pentru Jocurile Olimpice din 2014. Legea Federației Ruse prescrie că doar o singură persoană poate protesta fără o autorizație prealabilă, ceea ce face imposibil orice protest comun spontan.


Titlul proiectului fotografic „Atât timp cât suntem pe roșu” este inspirat de povestea unuia dintre protagoniști, care a fost impresionat de faptul că lituanienii traversează strada regulamentar, ceea ce reflectă mentalitatea unei societăți ce cunoaște și respectă regulile, devenind astfel o comunitate respectuoasă cu toți membrii săi.

Organizarea evenimentului a fost susținută de Ambasada Lituaniei în Republica Moldova în parteneriat cu platforma lituaniană de media Nanook. În discursul Excelenței Sale, Kestutis Kudzmanas, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Lituania în Republica Moldova, a subliniat importanța evenimentului în contextul socio-politic actual și a remarcat soarta tragică a personajelor expoziției.

Fondatorul platformei media Nanook și autorul ideii proiectului, Artūras Morozovas a menționat că proiectul fotografic are menirea să promoveze rezistența în fața regimurilor autoritare. Nanook este o organizație de jurnaliști Lituanieni care se axează pe storytelling și abordează probleme din diferite domenii ale vieții sociale.

Comunitatea de refugiați politici care și-au regăsit azil politic în Lituania vorbesc despre ceea ce numea Leonidas Donskis „solidaritatea dintre oamenii care au resimțit suprimarea libertății” referindu-se la relația dintre dizidenții ruși și lituanieni. Imaginile și poveștile acestor oameni pot fi regăsite pe pagina proiectului de pe platfoma Nanook.

Expoziția va fi deschisă publicului timp de o săptămână.

* Autor: Violeta Anușca, reporter stagiar

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!