„În paralel cu şcoala, de doi ani, sunt angajată la Teatrul municipal „Смешен петък” din Taraclia. Am interpretat roluri în cinci spectacole montate de această trupă teatrală. Am răspuns cu mare bucurie invitaţiei iniţiatorilor acestui proiect, Luminiţa Ţâcu şi Mihai Fusu. Pentru mine asta înseamnă o experienţă extraordinară de a fi pe aceeaşi scenă cu actori profesionişti. Mă bucur că am posibilitatea să le vorbesc oamenilor despre faptul că violenţa nu e o ieşire din situaţie. Ea nu face decât să umilească şi să calce în picioare vise şi speranţe”, povestește Diana.

În spectacol, eleva a jucat rolul unei adolescente tatăl căreia consuma foarte mult alcool şi le bătea crunt pe ea şi pe mama ei. Familia locuia într-o cameră de cămin, iar mama fetei se temea că dacă va divorţa nu va avea unde locui. Copila a îndurat prima bătaie când avea doi ani. Tatăl său a bătut-o atât de tare încât, o lună după aceea, nu a vorbit deloc, iar după asta și-au făcut simțită prezența problemele logopedice.


„Visul ei cel mai mare este să adune suficienţi bani, ca să poată pleca din ţară şi să aibă o viaţă liberă de violenţă împreună cu mama şi sora ei. E tristă şi dură această mărturie. E grav deoarece tot ce vorbim noi de pe scenă este desprins din realitate. Asta înseamnă că există mulţi oameni, inclusiv copii, care sunt maltrataţi de cei ce ar trebui să îi protejeze şi să le ofere sprijin şi siguranţă. Mulţi dintre colegii mei au fost la spectacol, la fel ca şi profesorii. Mi-au spus că e trist ce au văzut în scenă, dar că este absolut necesar să vorbim despre asta. Discutăm despre prevenirea violenţei şi la şcoală, la orele de dezvoltare personală, dar şi la alte discipline. Cred că despre acest fenomen trebuie să vorbim mult mai mult, astfel ca să găsim împreună soluţii care pot salva vieţi”, mai adaugă Diana Karapenkova.


Spectacolul «Я умереть надежде не дам» („Nu voi lăsa speranța să moară”) a fost montat cu sprijinul proiectului PNUD „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, care este implementat în perioada 2018–2020 cu sprijinul Republicii Coreea.

De asemenea, PNUD va sprijini deschiderea primului serviciu social pentru supraviețuitoarele violenței domestice din UTA Găgăuzia. A fost lansată o campanie de colectare de fonduri, pentru a suplini bugetul pentru renovarea și dotarea centrului. Donațiile sunt colectate prin intermediul platformei www.sprijina.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!