Un bărbat în vârstă de 28 de ani a fost acuzat de crimă şi va fi judecat sâmbătă. Alte trei persoane au fost arestate, una dintre acestea urmând să fie eliberată. Autorităţile au anunţat că niciuna dintre persoanele arestate nu se afla pe lista de suspecţi terorişti.

Poliţiştii au recuperat mai multe arme de la locul incidentului şi au descoperit două vehicule încărcate cu exploziv în apropierea celor două clădiri.

Citește și: UPDATE. Atac armat la două moschei din Noua Zeelandă. 40 de oameni au murit și zeci sunt răniți. Atacatorul transmitea live

Cele două moschei erau pline cu credincioşi, care se adunaseră pentru slujba de vineri după-amiază. Momentan nu este clar dacă acelaşi atacator a fost responsabil de ambele incidente, având în vedere că cele două moschei sunt situate la aproximativ cinci kilometri distanţă.

Echipa de crichet a Bangladeshului se afla în incinta moschei în momentul producerii incidentului, însă „întreaga echipa a fost salvată”, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de jucătorul de crichet Tamim Iqbal Khan.

Atacurile au avut loc în jurul orei locale 13:40 (ora României, 2:40). Un martor ocular a relatat că atacul armat a durat aproximativ 20 de minute, suspectul inspectând metodic fiecare încăpere pentru a descoperi persoane care se ascundeau.

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a catalogat incidentul armat produs vineri drept un „atac terorist bine planificat”. Arden a mai afirmat că imigranţii şi refugiaţii par să fie cei mai afectaţi de atacurile de vineri.

„Este clar acum că incidentul nu poate fi altceva decât un atentat terorist. Din ce cunoaştem până acum, pare să fii fost bine planificat", a declarat Arden.

Poliţia din Noua Zeelandă a afirmat, printr-un mesaj postat pe reţeaua de socializare online Twitter, că incidentul armat produs vineri reprezintă „un incident fără precedent” în ţară.

„Poliţia continuă să facă faţă acestui incident fără precedent în Noua Zeelandă. Numărul vieţilor pierdute şi răniţilor este tragic. Aşa cum a afirmat cu premierul, incidentul a fost catalogat un atac terorist”, se arată în mesaj.

Conform informaţiilor apărute în presă, atacatorul în vârstă de 28 de ani a distribuit live atacul din cel puţin una dintre moschei. Înaintea atacului, acesta a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme şi un „manifest” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile.

Citește și: Pe arma atacatorului din Noua Zeelandă pare că scrie Ștefan cel Mare, iar pe un încărcător - Șerban Cantacuzino (FOTO)

Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” şi „incitarea la violenţă” împotriva musulmanilor. În documentul publicat, Brenton Tarrant oferă detalii biografice şi se descrie drept „etno-naţionalist” şi „fascist”.

„Sunt doar un om normal, alb, dintr-o familie normală, care a decis să ia atitudine şi să asigure un viitor pentru oamenii săi”, se menţionează în document, conform The Guardian.

Atacatorul susţine că a plănuit atacul în ultimii doi ani, iar locaţia exactă a fost stabilită în urmă cu trei luni. Noua Zeelandă nu a fost prima opţiune, dar Tarrant a dorit să transmită mesajul că „niciun loc din lume nu este sigur”.

Citește mai departe pe Mediafax.