Astfel, Curtea Supremă de Justiție a menținut câștigul de cauză de la Judecătoria Orhei și de la Curtea de Apel Chișinău a postului Radio Orhei în cauza contra Primăriei.

Totul a început încă în data de 10 aprilie 2017. Atunci, instituția media, în baza prevederilor legislației privind accesul la informație, a solicitat Primăriei următoarele informații de interes public: copiile proceselor-verbale de selectare a companiei Borintex SRL pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi din oraşul Orhei, în baza contractului de achiziţii din 28.03.2016, în sumă de 809.445,58 lei, şi a lucrărilor de deservire şi întreţinere a spaţiilor verzi în oraşul Orhei în anul 2017, în baza contractului din 28.02.2017, în sumă de 1.498.200,06 lei; volumele lucrărilor executate de Borintex SRL în anul 2016 şi în anul 2017.

Ulterior, la data de 12 iunie 2017, postul de radio a solicitat Primăriei să ofere și alte informații. Mai exact, a solicitat copiile caietelor de sarcini pentru procedurile de achiziţii prin cerere de ofertă de preţuri, pentru următoarele obiecte de achiziţii: anul 2016 – „Lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei”; anul 2017 – „Lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei”.

În ambele cazuri, Primăria Orhei a refuzat să ofere informațiile solicitate sub pretextul protecției datelor cu caracter personal și a secretului comercial. Curtea Supremă de Justiție menționează că informația solicitată de SRL „Media Sfera” nu constituie informație cu caracter personal sau secret comercial”, așa cum a indicat Primăria. Instanța a constatat că furnizorul de informații a încălcat dreptul solicitantului de acces la informații și a obligat instituția să livreze jurnaliștilor cele solicitate.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!