Licitaţie cu o singură ofertă

De fapt, a fost o singură ofertă, care potrivit CA a venit de la compania AGB Nieslen – măsurătorul de audiență ce activează deja de mai mult de un deceniu în Republica Moldova.

În acelaşi timp, preşedintele CA, Dragoş Vicol, a susţinut că la licitaţie ar fi fost invitate atât operatorul existent, dar şi două mari companii internaţionale - Kantar din Marea Britanie şi GFK din Germania. Ultimele au refuzat să participe, deşi se arătau interesate. Motivul ar fi fost termenul prea scurt de 30 de zile pentru a depune oferta.

În consecinţă, membrii comisiei de licitație au votat cu 11 voturi pro și o abținere pentru acceptarea măsurătorului de audiență AGB Nieslen, convenind asupra inițierii negocierilor individuale, se mai arată într-un comunicat CA.

Proces de selectare viciat

Decizia comisiei de licitare a CA este însă contestată. Postul PRO TV Chișinău consideră că procesul de selectare a fost viciat şi îşi anunţă clienţii că nu va vinde publicitate pe baza punctelor de rating măsurate de această companie. Potrivit Pro TV, de procesul de selectare s-a ocupat „o comisie formată din reprezentanți ai cinci televiziuni, dintre care patru vând publicitate prin două case de vânzări acuzate de înţelegere de cartel, casele de vânzări menţionate, cinci agenţii de publicitate şi doi clienţi locali”.

„Membrii comisiei, deşi nu au expertiza necesară, au scris caietul de sarcini al concursului. Un asemenea document este în mod normal unul tehnic, extrem de complex. Pentru licitatiile din România, de exemplu, este elaborat de consultanţi internaţionali", susţine Pro TV Chișinău.

Potrivit CA, Liuba Lozovanu-Balan este directorul AGB Nieslen în Republica Moldova, care a şi prezentat anumite precizări și clarificări pe marginea conținutului ofertei tehnice.

Conexiuni cu firme offshore

De fapt, AGB Nielsen nu are nicio companie în Moldova, iar de măsurarea audienţei se ocupă firma moldovenească TV MR MLD SRL, director al căreia este Liuba Lozovanu-Balan. Firma deţine pagina agb.md, pe care publică unele rezultate ale măsurărilor de audienţă. În informaţia de pe pagină, care este doar în limba rusă, firma susţine că din anul 2003 este reprezentant oficial al AGB Group în Moldova, iar din 2006 al AGB Nielsen Media Research şi că deţine licenţa acesteia.

TV MR MLD SRL are un capital social de 5.400 de lei (385 de dolari), iar în prezent singur asociat al ei este firma TV MR LLP din Marea Britanie, care are însă un capital de doar două lire sterline (circa 45 de lei).

Potrivit datelor din registrul comercial din Marea Britanie, firma a fost fondată în anul 2013 de două firme offshore din Belize: Myconos INC şi Sight & Attractions SA. Din iunie 2018, la firma britanică mai apare un nou asociat - Andrii Romanovych Lutskiv din Ucraina, care ar deţine o cotă nespecificată - între 25 şi 50% din capitalul TV MR LLP.

Ultimul raport publicat pe 5 octombrie 2018, relevă că firma britanică a avut în opt luni ale anului 2018 venituri de 4.273 de lire sterline (circa 100.000 de lei), cheltuieli de 1.630 de lire (37.000 de lei) şi un profit operaţional de 2.643 de lire sterline (circa 60.000 de lei).

Citiți continuarea pe mold-street.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!