Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), bărbații au venit pe malul lacului în jurul orei 10:00 dimineața. Aceștia au dat ochii cu salvatorii, fiind avertizați de riscurile la care se supun dacă vor intra în apa rece. Bărbații nu au renunțat însă la ideea de a traversa lacul înot.

Salvatorii au pornit cu barca pe urmele lor. Ajunși la mijlocul lacului, bărbații s-au scufundat în urma unui șoc hipotermic, temperatura apei ajungând la șase grade Celsius. Specialiștii i-au scos însă la suprafață și le-au acordat primul ajutor medical. Ulterior, aceștia au fost transportați la spital.

IGSU a atenționat oamenii, printr-un comunicat, că în perioada rece a anului scăldatul este interzis. „Temperatura potrivită a apei pentru scăldat este de 26-27 de grade Celsius, ceea ce este caracteristic numai pentru perioada estivală a anului. În această perioadă, temperatura apei oscilează între 5-6 grade Celsius. Scăldatul și înotul pentru oameni nepregătiți poate fi fatal din cauza hipotermiei în primele minute de aflare în apa rece. Potrivit salvatorilor, persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. În caz de hipotermie, omului i se schimbă hainele și se acoperă cu o plapuma, după ce se administrează băuturi calde. În situații de risc, cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112”, se mai arată în comunicat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!