MAE rus a calificat drept „ipocrite şi cinice” noile sancţiuni adoptate de UE şi a precizat că acestea nu vor rămâne fără răspuns.

Uniunea Europeană a inclus vineri opt oficiali ruşi pe lista sa cu sancţiuni pentru rolul lor în incidentul armat cu Ucraina din Marea Neagră de la sfârşitul anului trecut şi, totodată, a prelungit pentru o jumătate de an sancţiunile individuale vizând oficiali ruşi cărora le atribuie responsabilitatea pentru conflictul din Donbas (estul Ucrainei).

La sfârşitul lunii noiembrie, Garda de coastă rusă a deschis focul şi a sechestrat trei nave ucrainene cu tot cu echipaje (24 de persoane) înainte de intrarea lor în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Tensiunile au escaladat în regiune după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014.

Rusia revendică controlul apelor din largul Crimeii de la anexarea peninsulei. Kievul şi ţările occidentale acuză Moscova că împiedică deliberat tranzitul navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.

Vezi și: SUA sporesc sancțiunile împotriva Rusiei în legătură cu Ucraina

Printre persoanele sancţionate se numără doi înalţi oficiali ai serviciilor de securitate ruse responsabili de Crimeea, trei ofiţeri de la comanda unei nave de patrulare şi de pe o navă antisubmarin, precum şi comandantul forţelor armate din regiune. Toţi vor avea interdicţie de intrare pe teritoriul UE, iar activele lor în spaţiul comunitar vor fi îngheţate.

Până acum, Uniunea Europeană a instituit sancţiuni punctuale - care prevăd îngheţarea activelor şi interdicţie de călătorie în spaţiul comunitar - pentru 179 de persoane şi 44 de entităţi pentru acţiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. În plus, blocul comunitar a aplicat Rusiei sancţiuni economice vizând sectoarele financiar, energetic şi al apărării, împiedicând totodată accesul băncilor ruse la pieţele UE şi limitând anumite importuri dinspre UE. Aceste măsuri includ, de asemenea, interdicţii asupra comerţului cu arme.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!