Autorităţile bulgare au anunţat deschiderea unei anchete în legătură cu motivele unei călătorii făcute în Bulgaria, în noiembrie 2018, de către autorul atentatului din Noua Zeelandă. Din Bulgaria, acesta ar fi călătorit şi România, de unde urma să plece spre Ungaria.
Autorul atacului la două moschei din Christchurch, Brenton Tarrant, un australian în vârstă de 28 de ani, a călătorit în Bulgaria, din 9 în 15 noiembrie 2018, a precizat procurorul general de la Sofia, Sotir Ţaţarov, citat de AFP.
Autorităţile bulgare au deschis o anchetă pentru a stabili dacă versiunea sa, conform căreia „dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă avea alte obiective”, a mai spus procurorul general într-o conferinţă de presă.
Ministrul de Interne, Mladen Marinov, a adăugat că ancheta vizează elucidarea „motivelor” călătoriei bărbatului şi eventuale „contacte cu alte persoane”. Din primele elemente pe care le au autorităţile bulgare nu rezultă totuşi „date ale unor activităţi teroriste şi contacte ale acestor persoane în Bulgaria”, a precizat procurorul general, scrie news.ro.
Autorităţile bulgare au însă informaţii precise în privinţa itinerariului acestuia: a sosit la Sofia din Dubai, la 9 noiembrie, a închiriat o maşină în 10 noiembrie şi „a vizitat situri istorice” în zece localităţi bulgare. Bărbatul a părăsit Bulgaria în 15 noiembrie cu un zbor spre Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge în Ungaria, a mai declarat procurorul general. Se pare că acesta a mai fost în sud-estul Europei, într-o scurtă călătorie în Balcani, în 28-20 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croația, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina.
Acuzat de crimă
Între timp, Brenton Tarrant a apărut sâmbătă în faţa instanţei, care l-a acuzat de crimă, informează AFP şi dpa, citate de Agerpres. În cămaşa albă rezervată deţinuţilor şi cu cătuşe, fostul instructor de fitness şi militant asumat de extremă-dreaptă a ascultat impasibil acuzaţiile ce i-au fost aduse. El nu a solicitat să fie eliberat pe cauţiune şi va rămâne în închisoare până la următoarea apariţie în faţa instanţei, prevăzută să aibă loc pe 5 aprilie.
„Deşi se confruntă în prezent cu o singură acuzaţie, îi vor fi aduse şi altele”, a declarat comisarul de poliţie Mike Bush, precizând că detalii despre aceste acuzaţii vor fi comunicate cât de curând posibil, potrivit dpa.
Anterior, premierul Jacinda Ardern precizase în cadrul unei conferinţe de presă că atentatorul deţinea permis de armă din noiembrie 2017 şi cumpărase două arme semi-automate şi trei puşti, dintre care două de vânătoare. Ardern a declarat că suspectul a călătorit în întreaga lume şi nu era rezident pe termen lung în Noua Zeelandă. Ea a mai spus că cetăţeanul australian a călătorit sporadic în Noua Zeelandă, unde a rămas pentru o perioadă variată de timp. „Nu l-aş descrie ca pe un rezident pe termen lung”, a adăugat ea, conform Reuters.
Premierul a mai confirmat că atât atacatorul, cât şi cei doi complici prezumtivi care au fost arestaţi, în circumstanţe despre care poliţia nu a furnizat informaţii, nu se aflau în vizorul serviciilor de informaţii.
Noua-Zeelandă a înăsprit condiţiile de deţinere a armelor semi-automate în 1992, la doi ani după ce un bolnav psihic a ucis 13 persoane la Aramoana, pe insula de sud a ţării. Cu toate acestea, este suficient să ai peste 16 ani pentru a solicita un permis de armă standard, după participarea la sesiuni de instruire în materie de securitate. Documentul permite cumpărarea şi utilizarea, fără control, a unei arme. Poliţia urbană din Noua-Zeelandă nu este înarmată. Unităţi înarmate ale forţelor speciale sunt cele care intervin atunci când este cazul.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
