2 din 10 moldoveni fac sport în fiecare zi și 11% - săptămânal. Cele mai multe dintre persoanele care sunt active din punct de vedere fizic cu regularitate au peste 30 de ani, ponderea celor de 50+ ani fiind de 47% - presupunem că și-au dat seama că, odată cu înaintarea în vârstă, corpul are nevoie de un mod sănătos de viață pentru ca să servească un timp mai îndelungat. Fiecare a treia persoană dintre cei care practică sportul cu regularitate este din capitală.


80 la sută dintre acei care practică sportul o fac pentru ca să se simtă bine și sănătos. Acesta este cel mai menționat motiv și printre europeni: fiecare al doilea spune că face sport pentru ca să-și îmbunătățească starea sănătății. 20% dintre moldoveni fac mișcare din plăcere sau hobby și doar 6% - pentru că vor să slăbească. Printre alte motive se numără și cel de autoapărare sau pentru a acumula masă musculară. Se vede că prioritățile moldovenilor s-au schimbat în ultimii 4 ani. În 2015, doar o treime dintre respondenți spuneau că fac mișcare pentru sănătate și 15% - pentru a slăbi.


La întrebarea „Ce fel de sport practicați?”, 41% dintre respondenți au menționat gimnastica. Al doilea cel mai practicat sport este alergatul (menționat de către 18%), plimbările și fotbalul. Femeile obișnuiesc să facă gimnastică și plimbări într-o proporție mai mare decât bărbații. Alergatul și fotbalul sunt practicate într-o proporție mai mare de bărbați. Nicio femeie nu a afirmat că joacă fotbal.

Se pare că persoanele mai mature au înțeles că gimnastica de dimineață sau plimbările regulate sunt obiceiuri sănătoase – 67% dintre respondenții care o fac au vârsta de 50+. În același timp, tineretul practică fotbalul și joggingul. Plimbările sunt preferate într-o măsură mai mare de către persoanele din mediul urban. O parte dintre respondenți au menționat că fac și alte tipuri de sport, cum ar fi voleiul, ciclismul, sala de sport sau înotul.

Sălile de sport sunt vizitate de o pondere de 17% dintre acei care fac sport și dacă raportăm această rată la populația generală, doar 6% dintre moldoveni merg la o sală de sport. Putem afirma că moldovenii nu sunt adepți ai sălilor de sport, comparativ cu alte țări, așa cum 27% din populația adultă la nivel global sunt membri ai unui centru de fitness.

Cine sunt totuși cei care frecventează sălile de sport? Majoritatea sunt bărbați (64%), 85 la sută au vârsta de până la 50 de ani și mai mult de jumătate sunt din Chișinău. Sălile de sport sunt vizitate în mare parte de persoanele cu studii superioare (69% dintre respondenți), iar 2/3 au un job, fie că sunt specialiști și muncitori calificați, funcționari publici sau ocupă o funcție de conducere. Aproape toți au un cont de facebook și folosesc poșta electronică.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!