
Gimnastică, fotbal sau plimbări: Ce fel de sporturi practică moldovenii și în ce proporții (INFOGRAFIC)
Aproximativ 63% dintre moldoveni spun că nu practică sportul deloc. Ponderea moldovenilor care fac sport este mai mică decât cea a europenilor, care practică sportul în proprție de 55%. Însă vestea bună este că moldovenii fac mai mult sport acum, comparativ cu anul 2015, atunci când rata persoanelor care nu practicau activități sportive era de 85%, arată un sondaj de opinie realizat de Magenta Consulting.
・
2 din 10 moldoveni fac sport în fiecare zi și 11% - săptămânal. Cele mai multe dintre persoanele care sunt active din punct de vedere fizic cu regularitate au peste 30 de ani, ponderea celor de 50+ ani fiind de 47% - presupunem că și-au dat seama că, odată cu înaintarea în vârstă, corpul are nevoie de un mod sănătos de viață pentru ca să servească un timp mai îndelungat. Fiecare a treia persoană dintre cei care practică sportul cu regularitate este din capitală.


La întrebarea „Ce fel de sport practicați?”, 41% dintre respondenți au menționat gimnastica. Al doilea cel mai practicat sport este alergatul (menționat de către 18%), plimbările și fotbalul. Femeile obișnuiesc să facă gimnastică și plimbări într-o proporție mai mare decât bărbații. Alergatul și fotbalul sunt practicate într-o proporție mai mare de bărbați. Nicio femeie nu a afirmat că joacă fotbal.

Sălile de sport sunt vizitate de o pondere de 17% dintre acei care fac sport și dacă raportăm această rată la populația generală, doar 6% dintre moldoveni merg la o sală de sport. Putem afirma că moldovenii nu sunt adepți ai sălilor de sport, comparativ cu alte țări, așa cum 27% din populația adultă la nivel global sunt membri ai unui centru de fitness.
Cine sunt totuși cei care frecventează sălile de sport? Majoritatea sunt bărbați (64%), 85 la sută au vârsta de până la 50 de ani și mai mult de jumătate sunt din Chișinău. Sălile de sport sunt vizitate în mare parte de persoanele cu studii superioare (69% dintre respondenți), iar 2/3 au un job, fie că sunt specialiști și muncitori calificați, funcționari publici sau ocupă o funcție de conducere. Aproape toți au un cont de facebook și folosesc poșta electronică.
