Cum arată „cărbunele de aur” pe care Moldova îl poate produce FOTO, VIDEO

Cum arată „cărbunele de aur” pe care Moldova îl poate produce FOTO, VIDEO
Foto: Agora


În ultima perioadă în Republica Moldova se vorbește destul de despre eficientizarea energetică, suplimentarea surselor de energie termică, precum și despre prelucrarea deşeurilor agricole în biomasă. Una din companiile poloneze specializată în producerea brichetelor din paie dar și a utilajelor necesare este Asket. Compania își are sediul în orașul Poznan din voievodatul Velikopolska și deja de câțiva ani are stabilite relații de parteneriat cu antreprenori din țara noastră. Directorul companiei, Roman Dlugi, spune că acest „căbune de aur” există și în Republica Moldova și că trebuie să știm doar cum să exploatăm corect resursele. Vedeți în continuare un reportaj la acest subiect.

Asket produce cazane pe biomasă, dar și linii, staționare și mobile, de fabricare a brichetelor. „Avem utilaje tipic lucrărilor agricole. Sunt asemănătoare cu cele din Moldova. Și la dumneavoastră sunt și gospodării mici, și gospodării mai mari. Folosim aceste mașini agricole pentru colectarea și prelucrarea biomasei, care poate fi făcută și în sezonul de iarnă, atunci când nu sunt atât de multe lucrări agriole”, a declarat directorul companiei Asket, Roman Dlugi.

Un astfel de sistem încălzire pe baza energiei de biomasă a fost instalat și în sediul companiei. Energia termică pe care o consumă este cu 70% mai ieftină decât căldura pe care ar primi-o din rețeau orașului Poznan.

Energia pe biomasă este o energie ieftină. O tonă de cărbune este egală cu 1,25 tone de brichete.

Locul unde compania a instalat mai multe linii de producere a brichetelor.

Brichetele pe care le produce pe această moșie, Asket le folosește pentru încălzirea sediilor sale, iar ce rămâne vinde în regiune.

Dispozitivul mobil de producere a brichetelor. Poate fi amplasat în camp și tot acolo inclus procesul de producere a brichetelor. Bucățile mari de material sunt mărunțite în bucăți mici de până la cinci cm lungime, iar ulterior sunt transformate în brichete.Linia mica de producere costă circa 15 mii de Euro, iar capacitatea acesteia este de 140 de kg / oră. Linia tehnologică mare ce are o capacitate de producere de circa 1 tonă de brichete / oră costă peste 100 de mii de Euro. 
 

Materia primă pe care o colectează este păstrată direct pe camp.

Deja de câțiva ani Asket activează și pe piața din Republica Moldova, timp în care a dat în exploatare mai multe linii tehnologice de producere a brichetelor din fân și paie.

„Voi (cei din Republica Moldova - n.r.) aveți deșeuri de la vița de vie, nuci, grîu, fân etc. Toate acestea pot fi foarte bine gospodărite și transformate în așa-zisul „cărbune de aur”. Trebuie, însă, să ținem cont de faptul că în fiecare țară sunt plante specifice care pot fi folosite pentru acest „cărbune de aur”. De aceea, acum suntem într-o perioadă de analiză. Am primit o astfel de rugăminte din partea Ministerului Economie din Republica Moldova. În acest sens, partenerul nostru din Moldova are sarcina de a crea un laborator pentru energia de biomasă. Moldova are nevoie de soluții rapide și ieftine. De aceea, trebuie să ne unim cu toții forțele și să mergem înainte”, a subliniat directorul companiei Asket, Roman Dlugi.

Antreprenorul polonez mai spune că intenționează să organizeze un șir de seminare de instruire pentru agricultorii moldoveni. În acest sens mizează pe disponibilitatea autorităților locale de a le pune la dispoziție săli în care să se poată aduna agricultorii și să-i învețe.

Agora menționează că „Energie şi Biomasă” este cel mai mare proiect din sectorul energetic al Republicii Moldova, implementat în perioada anilor 2011-2014 şi are un buget total de 14,56 mln de euro, acordate de Uniunea Europeană (14 mln. euro) şi PNUD (0,56 mln. euro).

La 28 februarie current, Consiliul proiectului a aprobat majorarea cotei de subvenţionare de la 1.000 la 1.300 de Euro la procurarea cazanelor pe bază de pelete sau brichete.

NB. În raportul de țară pentru anul 2013, una din recomandările Comisiei Europene pentru Republica Moldova vizează sectorul energetic și anume diversificarea surselor de energie.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Abia în 2022 va începe construcția primului depozit regional de gestionare a deșeurilor solide

Abia în 2022 va începe construcția primului depozit regional de gestionare a deșeurilor solide

Impedimente în traficul rutier din capitală, discutate de MAI și Primăria Chișinău. Care sunt propunerile pentru fluidizare

Impedimente în traficul rutier din capitală, discutate de MAI și Primăria Chișinău. Care sunt propunerile pentru fluidizare

Vaccinarea pe roți: Unde vor staționa astăzi cele două puncte mobile de imunizare

Vaccinarea pe roți: Unde vor staționa astăzi cele două puncte mobile de imunizare

Advertoriale
Ediție YardSale cu arome de toamnă. Când și unde se ține ediția „Brave New World”

Ediție YardSale cu arome de toamnă. Când și unde se ține ediția „Brave New World”

MAIB - „Leader in Card Performance 2021”, potrivit Mastercard

MAIB - „Leader in Card Performance 2021”, potrivit Mastercard

Infrastructură modernă de cartier, grație unui parteneriat dintre Inamstro și Primăria Municipiului Iași

Infrastructură modernă de cartier, grație unui parteneriat dintre Inamstro și Primăria Municipiului Iași

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Decizie CtEDO: Alexander Litvinenko, spionul otrăvit cu poloniu, a fost asasinat de agenți ai Federației Ruse
 • 2
  O inițiativă legislativă a Maiei Sandu ar permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli de 150 de milioane de lei pe an
 • 3
  Fondurile confiscate de la Luca Filat vor fi returnate Guvernului R. Moldova. Un memorandum în acest sens a fost semnat de Ministrul Muncii și Amabasadorul britanic
 • 4
  Președintele american, Joe Biden de la tribuna Adunării ONU: „Lumea democratică e pretutindeni, (...) trăiește în moldovenii mândri”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.