„Cazurile de cerșit, din păcate, în această perioadă se multiplică. S-a mai încălzit afară și tot mai multe persoane din afara Chișinăului vin să cerșească aici, pe străzi. Noi încercăm să întreprindem măsurile necesare împreună cu poliția de sector. Nu doar că reacționăm pe fiecare caz în parte, lucrăm și la prevenire. Lucrăm și cu mama, care de regulă este cu un copil sau doi. Explicăm care sunt riscurile pentru copil, pentru ea. Pentru că în cazurile respective poate ajunge și la decădere în drepturi părintești. Dar probabil că necazurile îi determină să iasă în stradă”, a menționat șeful interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc.
Sunt însă și situații în care cei care stau cu mâna întinsă au transformat această ocupație într-o muncă zilnică. „Unii din cerșit și-au făcut o meserie, fiindcă aduce surse suplimentare de venit. De fiecare dată discutăm și parcă ajungem la o înțelegere, dar sunt persoane înrăite care, zi de zi, săptămână de săptămână, revin în stradă. Atunci când persoana se identifică, luăm legătura cu autoritatea locală pentru a solicita o informație și, totodată, pentru un ajutor. Nu întotdeauna mesajele transmise de cei care cerșesc în stradă corespund adevărului”, a mai spus Lucia Caciuc.
Săptămâna trecută, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului a primit 10 sesizări, dintre care nouă au fost confirmate. Printre acestea se numără patru cazuri de abuz fizic, două cazuri de abuz emoțional și un caz de trafic prin exploatarea prin muncă, adică cerșit.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.