Succesul fermierilor: încrederea în propriile forțe, pământ, ploaie și susținerea financiară a partenerului de încredere

Succesul fermierilor: încrederea în propriile forțe, pământ, ploaie și susținerea financiară a partenerului de încredere

 „Vom avea un an rodnic. Seminţe sunt, motorină este. Mai avem nevoie doar de ploaie”, spune Vasile Cînalî din Comrat. Soarele încă nu a răsărit, dar el deja este în câmp. În curând vor începe să apară primii lăstari, şi totul în jur, până la orizont, va fi colorat într-un verde vioi Este un verde al speranţei tuturor fermierilor. 

Pământul lui Vasile se întinde pe o sută de hectare. Odată cu porumbul, mazărea, orzul şi grâul semănat, vor răsări însă şi grijile. Ca să le evite, la fel ca în ceilalţi ani, bărbatul a luat un împrumut de la Microinvest și şi-a asigurat gospodăria de orice pericol. „Am cumpărat îngrăşăminte, motorină, seminţe”, – spune Vasile, cu o voce absolut încrezătoare, – „iau exact atât cât pot întoarce, iar condiţiile sunt cele mai convenabile”.

De altfel, Microinvest are oferte numai bune de acceptat pentru toţi producătorii agricoli, lucru pe care l-au înţeles alţi 20 de fermieri, cărora în februarie li s-a aprobat o limită de credit cu ajutorul expertului Constantin Razgradski. „În Comrat, agro creditele reprezintă 75-80% din împrumuturi, datorită specificului regiunii. Majoritatea clienților vin să-şi ia banii înainte de începerea lucrărilor agricole. Astfel, ei se asigură din timp cu motorină, semințe, îngrășăminte, pentru a nu pierde timpul preţios”, – spune Constantin. Pentru a se convinge de faptul că lucrurile merg bine, expertul vizitează personal fermele din regiune, iar acolo unde e cazul, oferă sfaturi.  „Toamna, când deja se numără bobocii, producătorii ştiu deja care le sunt câştigurile şi pe ce bani pot să mizeze ca să-şi dezvolte gospodăria. Aşa că mulţi dintre aceştia vin la noi deja pentru a cere alt tip de suport financiar, spre exemplu, pentru procurarea tehnicii agricole”.


Microinvest  oferă până la  1 000 000   lei, fără gaj. Compania este cunoscută bine pentru viteza cu care oferă creditele şi pachetul minim de documente, ceea ce înseamnă că puteţi avea banii în maxim două zile. Neobişnuiţi să bată pe la uşi şi să umble cu acte după ei, fermierii se bazează pe ajutorul experţilor. Oricând gata să ofere ajutor şi răspuns la orice întrebare este şi Constantin. Tocmai de aceea, Vasile a apelat anume la susţinerea sa. „Constantin mi-a explicat tot ce trebuie să ştiu. Mi-a fost foarte clar unde sunt plusurile, unde sunt minusurile, unde câştig, unde aş putea să pierd. M-a ajutat să-mi perfectez actele, care de altfel, nu sunt foarte multe. Aşa că în doar o zi am adunat toate documentele necesare. E foarte convenabil, nu am ce spune”.  – îşi aminteşte Vasile.

„Este important pentru noi să susținem producătorii agricoli la timpul potrivit, să înţelegem situaţia în care se află, spune Constantin. Pe asta şi se clădeşte încrederea. Posibilitatea de a  rambursa împrumutul peste nouă luni este mai mult decât convenabilă. Adică, iei banii acum, înainte de semănat, dar începi să-i rambursezi peste 9 luni, după ce vinzi roada”. Potrivit lui Constantin, pentru a se asigura, mulţi fermieri îşi fac o limită de credit. În acest caz, este rezervată o sumă de bani pe care persoana o poate folosi în întregime sau parţial, în funcţie de necesităţi, ceea ce este foarte comod.

Un alt avantaj este rambursarea banilor înaintea termenului stabilit. Vasile afirmă că se străduie să întoarcă banii cât mai rapid, așa este mai convenabil, pentru că la Microinvest rambursarea înainte de termen se face fără aplicarea oricărui comision. De asemenea, compania oferă certificate confirmative aferente plăților efectuate, pentru ca producătorul să-şi poată încasa subvenţiile. „Noi nu-i obosim pe clienţi cu colectarea actelor”, – spune zâmbind Constantin, – „asta e responsabilitatea noastră, ei au grijile lor, care sunt suficiente. Păstrăm mereu legătura cu ei şi suntem gata să-i ajutăm oricând este nevoie, chiar să mergem la ei, dacă trebuie. Achitarea se face prin transfer, deci nu e mare bătaie de cap, iar, angajaţii sunt foarte de receptivi”.


Expertul în creditare, Elena Domoşan, care activează la filiala din Chişinău, povesteşte că unul dintre clienţii săi, proprietarul unei sere de flori, Oleg Gândea, la întocmirea contractului avea nevoie de semnătura soţiei, care în acel moment nu putea ieşi din casă, întrucât era ocupată cu cei patru copii, iar bărbatul se grăbea la o altă întâlnire importantă. Cuplul stă la câţiva kilometri de capitală: „Este unul dintre clienţiii fideli ai companiei. În doi ani, a accesat la Microinvest patru credite, iar în timp, afacerea s-a dezvoltat. Noi am învăţat să simţim piaţa, să înţelegem specificul afacerii și care îi sunt nevoile. Familia, de asemenea, s-a mărit între timp. S-a născut al patrulea copil! Soţia nu putea veni nicidecum, dar semnătura ei este obligatorie, aşa că am urcat în maşină şi am mers la ei. Cum să nu dovedim înţelegere în astfel de situaţii? Încercăm mereu să le mergem oamenilor în întâmpinare, iar clienţii noştri apreciază acest lucru”. - zâmbeşte Elena.

Natura meseriei face ca şi Constantin să meargă în acele raioane în care se află câmpurile vechiului său partener, Vasile. Expertul în creditare spune că este bucuros să schimbe o vorbă cu fermierul, să afle cum îi mai merg treburile şi ce succese are, care, de altfel, în câţiva ani se văd cu ochiul liber: „Şi-a dezvoltat afacerea, a cumpărat tehnică modernă, a extins terenurile cu plantaţii, ceea ce este foarte plăcut să constaţi. Partenerii noştri sunt prioritatea noastră. Vrem ca afacerile lor să se dezvolte împreună cu noi. Acest lucru ne bucură foarte mult. Este, de fapt, scopul  spre care tindem. Noi îi ajutăm pe ei, iar ei, la rândul lor, ne ajută pe noi”.


Vasile este persoana care se caracterizează prin fapte, iar Microinvest îl apreciază anume pentru această calitate: „Creditul agricol este exact ceea de ce are nevoie un agricultor ”, – conchide Vasile. Şi, din nou, îşi îndreaptă privirea plină de speranţă, spre cer, pentru că a făcut tot ce i-a stat în puteri, datorită hărniciei, priceperii, perseverenței şi desigur, împrumutului, oferit de  Microinvest.  Dacă va ploua, deja nu mai depinde de el, dar la fel cum este sigur de susținerea partenerului său şi de generozitatea pământurilor, pe care le munceşte cu drag, tot atâta încredere are şi în faptul că cerul se va milostivi de truda ţăranului, şi încă niciodată nimic nu l-a făcut să-şi piardă această credinţă.

P.

Vezi și aceste știri
Guvernul italian va plăti facturile şi ratele ipotecare ale locuitorilor din zonele afectate de coronavirus

Guvernul italian va plăti facturile şi ratele ipotecare ale locuitorilor din zonele afectate de coronavirus

Litvinenco, despre vizitele președintelui la Hîncești: „Igor Dodon face agitație electorală pentru candidatul PSRM”

Litvinenco, despre vizitele președintelui la Hîncești: „Igor Dodon face agitație electorală pentru candidatul PSRM”

Jurnalistul Cristian Tabără, boicotat de studenții moldoveni de la o universitate din România

Jurnalistul Cristian Tabără, boicotat de studenții moldoveni de la o universitate din România

Advertoriale
Arhitectul Alexandru Țibari: „Adesea merg pe stradă, mă uit la clădiri și mă gândesc că aș vrea să restaurez jumătate de oraș”

Arhitectul Alexandru Țibari: „Adesea merg pe stradă, mă uit la clădiri și mă gândesc că aș vrea să restaurez jumătate de oraș”

Transformarea Victoriabank, după amprenta lăsată de Grupul Banca Transilvania

Transformarea Victoriabank, după amprenta lăsată de Grupul Banca Transilvania

Galaxy S20 poate fi comandat acum și la noi! Noul gadget de la Samsung revoluționează domeniul la propriu (FOTO)

Galaxy S20 poate fi comandat acum și la noi! Noul gadget de la Samsung revoluționează domeniul la propriu (FOTO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
  PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristina Pozneac: „Fotografia este despre viață.”. Interviu cu și despre EA, cea care...
 • Legați prin sânge și aceeași pasiune. „Frații E30” despre interesul pentru mașini,...
Cele mai populare
 • 1
  Demonstrație de gimnastică de la Dodon: „În fiecare dimineață facem câte 50-60 de flotări” (FOCUS)
 • 2
  Dodon refuză invitația Maiei Sandu la dezbateri: „Luați pe cine doriți și dezbateți-vă până la alegeri” (FOCUS)
 • 3
  Face sport în costum Armani? Dodon și-a filmat vlogul, îmbrăcat din cap până-n picioare în haine de brand (FOTO)
 • 4
  Stoianoglo, cu discurs critic în fața procurorilor: „Să ne rupem definitiv de trecut, dar să nu uităm lecțiile”
Autentificare