În Republica Moldova, la nivel instituțional nu mai sunt alte posibilități de a face ceva, toate căile sunt epuizate. Ne adresăm organismelor europene. Toate instituțiile din Republica Moldova sunt subordonate, controlate de către Plahotniuc și respectiv nu vor mișca un deget în vederea aflării adevărului și constatarea ilegalităților în ce privește activele și proprietățile de sute de milioane de euro ascunse în Cipru, Elveția, Franța, România și Bulgaria - nedeclarate în declarația sa de avere”, a spus Chirtoacă.

Citește și: VIDEO. RISE Moldova: Vilele lui Plahotniuc din străinătate - o avere de peste jumătate de miliard de lei

Acesta a enumerat o serie de proprietăți, despre care spune că îi aparțin liderului PDM: „Vilele din Elveția, din Franța, de la munte, din România, din cartierul Pipera din București, imobilele din Chișinău, sediul GBC, sediul PDM, hotelul Nobil, hotelul Codru, hotelul Național, 10 ha pe strada Tudor Vladimirescu, cafeneaua Guguță, La Izvor, insulele din parcul La Izvor, blocul din strada Bulgară 41 ș. a. care urmează a fi găsite”, a spus liberalul, adăugând și „nedeclararea televiziunilor și radioului din trust, toate ascunse și scrise pe un cetățean din Cipru și de care se folosește personal Plahotniuc”.

Pe lângă dosarul legat de Plahotniuc, Chirtoacă a vorbit și despre un dosar pregătit despre Andrei Năstase, liderul PPDA, pe care l-a făcut „hoț”, acuzându-l din nou că ar fi contribuit la „furtul a 7 milioane de euro” de la cetățenii Republicii Moldova.

Vezi și: DOC. Procuratura Generală refuză urmărirea penală a lui Vlad Plahotniuc. Sesizarea făcută de Maia Sandu, respinsă

Potrivit fostului edil, printre structurile străine care vor primi informațiile sunt Consiliul European, Consiliul UE, Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliului Europei, Procurorul General al Elveției, Ciprului, Bulgariei, României, Procurorul Șef European, Delegației UE în R. Moldova, ambasada SUA în R. Moldova, Departamentul de Stat al SUA, Serviciul anti-fraudă a UE, OSCE ș. a.

Liberalul s-a arătat curios ce vor întreprinde, de exemplu, procurorii din Franța și Elveția . „Ei pot cerceta, ei pot pune întrebări cu privire la aceste proprietăți”, a mai adăugat el.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!