Cele două formulare sunt:

-          Formularul CET15 sau Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru venituri obținute în perioada 01.01.2018 - 30.09.2018 (Instrucțiunea de completare disponibilă aici).

-          Formularul CET18 sau  Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru venituri obținute în perioada 01.10.2018 - 31.12.2018 (Instrucțiunea de completare disponibilă aici).

Prin urmare, și persoanele fizice plătitoare de impozite care doresc să direcționeze 2% către o organizație non-guvernamentală sau cult religios din țară, vor trebui să indice codul fiscal al organizației pe care doresc să o susțină (cele 13 cifre)  în ambele declarații: atât în Formularul CET15, cât și în Formularul CET18.

În Formularul CET15, codul fiscal al organizației beneficiare va fi trecut în secțiunea a șasea (facultativă), în câmpul M2. Câmpul M1 nu va fi completat, va rămâne gol. În Formularul CET18, codul fiscal al organizației beneficiare va fi introdus în secțiunea a cincea (facultativă), în câmpul M1.

Formularele CET15 și CET18 pot fi obținute:

-          de la orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat;

-          de pe pagina web https://servicii.fisc.md/formulare.aspx, cu posibilitatea descărcării și completării lor;

-          de pe pagina web https://servicii.fisc.md/: opțiune valabilă pentru deținătorii semnăturii electronice sau mobile. În acest caz, la accesare, formularul va fi deja pre-completat cu informațiile de care dispune Serviciul Fiscal de Stat.

Formularele pot fi depuse:

·         personal: la orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, indiferent unde are viza de domiciliu persoana fizică plătitoare de impozite;

·         prin poștă: caz în care formularele pot fi expediate către oricare oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat;

·         online: cu aplicarea semnăturii electronice sau mobile.

Reamintim că orice persoană care dorește să redirecționeze 2% trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit, chiar dacă este angajată într-un singur loc de muncă și nu are obligația, potrivit Codului fiscal, de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit. 

Lista beneficiarilor mecanismului 2% pentru anul 2019 poate fi consultată aici.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!