La ședința de astăzi a legislativului local, deputații găgăuzi au votat câteva modificări la Codul Electoral prin care au majorat pragul de prezență la vot în primul tur de la 30% la 50%. De asemenea, ei au cerut ca alegerile locale să se desfășoare în baza listei alegătorilor întocmită pentru parlamentare, nu în baza listelor locale. 

Pentru a promulga modificările a fost nevoie de semnătura Irinei Vlah. Democratul Serghei Cernev a propus să fie amânată ziua alegerilor pentru că astfel Vlah va avea mai mult timp pentru a semna actele înainte de începutul campaniei electorale și depunerea atribuțiilor de serviciu.

Vlah însă a refuzat să semneze legea integral, promulgând doar amendamentul cu privire la pragul de prezență.

Democratul Cernev a declarat că Vlah „nu acceptă un compromis” și a supus votului amânarea zilei alegerilor. Cu majoritatea voturilor, deputații au decis să amâne data alegerilor pentru ziua de 30 iunie 2019.

Irina Vlah consideră că în spatele amânării datei alegerilor s-ar afla democratul Nicolai Dudoglo. Anterior, ea a făcut o declarație în care și-a exprimat încrederea că amânarea alegerilor din mai până în iunie va duce la prezență scăzută la vot și va pune în pericol depășirea pragului minim de participare.

„Transferând data alegerilor, membrii Adunării Populare, controlați de Partidul Democrat, urmăresc mai multe obiective. Filiala găgăuză a Partidului Democrat se așteaptă să câștige timp pentru ca locuitorii autonomiei să uite de înfrângerea umilitoare a lui Dudoglo la parlamentare. Astfel, „democrații” se așteaptă ca liderul lor informal să obțină mai multe șanse de câștig în timpul alegerilor de bașcan”, a punctat Vlah pe Facebook.

Amintim că în septembrie 2018 s-a decis ca alegerile bașcanului în Găgăuzia să aibă loc pe 19 mai 2019. Irina Vlah opta pentru un termen și mai scurt - 17 februarie 2019 - subliniind că va candida și pentru al doilea mandat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!