Update 08:40 Potrivit unui comunicat emis de IGSU, cele mai dificile intervenţii au avut loc în localitatea Sărătenii Noi, raionul Teleneşti, unde 30 de hectare de teren au fost compromise în urma arderii. Focul a nimicit câte zece hectare de iarbă uscată în oraşul Căuşeni, dar şi la Călăraşi. De intervenţia salvatorilor a fost nevoie în  localitatea Coropceni, raionul Teleneşti, unde incendiile de vegetaţie au cuprins un teren de peste 15 hectare. Focare extinse de iarbă aprinsă au fost înregistrate şi în suburbiile municipiului Chişinău. În oraşul Sângera, incendiile au nimicit peste 50 de hectare de iarbă, iar alte focare au fost stinse de pompieri în localităţile Băcioi şi Grătieşti, dar şi la periferia străzilor Decebal, Munceşti, Mioriţa, Hânceşti şi Mesager din capitală.

„Potrivit pompierilor focarele extinse de vegetaţie arsă pun în pericol suprafeţe de teren, iar în unele cazuri, din cauza condiţiilor de vânt, acestea se extind cu repeziciune la obiecte cum ar fi depozite, spaţii de locuit sau cele forestiere. În acest context, IGSU îndemnă oamenii să nu aprindă iarba uscată şi gunoiul menajer, pentru ca focul să nu obţină răspândire”, se mai arată în comunicat.

De la începutul sezonului de primăvară, incendiile vegetaţie au cuprins 3.988 de hectare de pământ.


Știrea inițială: De exemplu, doar la Petrești, raionul Ungheni, au ars 10 hectare de vegetație. Un incendiu a izbucnit și în apropiere de punctul de trecere a frontierei Sculeni, unde a fost afectat un hectar de teren. Activitatea de la frontieră nu a fost însă perturbată.

„Chiar dacă au fost incendii de vegetație, a fost periculos. Practic toate echipele de intervenție au ieșit pentru stingerea incendiilor”, a adăugat Liliana Pușcașu.

Ofițerul de presă a menționat că, în scurt timp, IGSU va veni cu un comunicat cu mai multe detalii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!