„Nu este un act izolat, este ceva organizat”, a declarat Erdogan cu prilejul unui discurs la Canakkale, în vestul Turciei. „Sunt pe cale să ne încerce cu mesajul pe care ni l-au trimis din Noua Zeelandă, de la 16.500 de kilometri depărtare”, a adăugat el.

Turcia a condamnat cu fermitate masacrul comis vineri în două moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă, considerând că este semnul unei „creşteri a islamofobiei”. În acelaşi timp, Erdogan, care caută să-şi exalte baza sa naţionalistă şi religioasă la mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor locale care se anunţă strânse, a făcut din acest atac tema centrală a mitingurilor zilnice.

La sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe mitinguri electorale, şeful statului turc a proiectat pe un ecran uriaş fragmente din imaginile video filmate de atacator, suscitând numeroase critici într-un moment în care reţelele sociale şi platformele de partajare încearcă să limiteze difuzarea acestora.

Vezi și: Pe arma atacatorului din Noua Zeelandă pare că scrie Ștefan cel Mare, iar pe un încărcător - Șerban Cantacuzino (FOTO)

Recep Tayyip Erdogan a criticat, de asemenea, ţările occidentale, cărora le-a reproşat că nu vorbesc despre „terorismul creştin” atunci când „vorbesc despre terorismul islamic” în momentul în care este comis un atentat în numele islamului.

Şeful statului turc s-a referit în mai multe rânduri la „manifestul” postat de presupusul autor al atacului în care a afirmat printre altele că Biserica Sfânta Sofia din Istanbul, transformată în moschee de otomani după cucerirea Constantinopolului în 1453 şi devenită apoi muzeu, va fi „eliberată” de minaretele sale.

„Suntem aici de o mie de ani şi, dacă Allah vrea, vom rămâne aici până la Apocalipsă. Nu veţi reuşi să faceţi din Istanbul un Constantinopol”, a declarat Erdogan în discursul său de luni. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!