Prima lege pedepseşte „false informaţii semnificative social şi difuzate ca informaţii adevărate”, care creează o „ameninţare la adresa securităţii” publicului sau statului sau pot „conduce la tulburări masive”.

Procurorilor le revine să stabilească ceea ce constituie o „informaţie falsă” şi să dea jandarmului rus al presei, Roskomnadzor, puterea de a cere ştergerea acesteia, sub ameninţarea blocării. Legea prevede o amendă de până la 1,5 milioane de ruble (20.500 de euro).

A doua lege pedepseşte „ofense aduse simbolurilor statului” şi permite Roskomnadzor să blocheze conţinuturi care dau dovadă de „lipsă de respect” faţă de autorităţi. În afară de amenzi, legea prevede până la 15 ani de închisoare în cazul recidiviştilor.

În opinia apărătorilor drepturilor omului, aceste două legi reprezintă o nouă etapă a reprimării vocilor critice şi presei în Rusia.

„Aceste noi interdicţii şi sancțiuni nu sunt doar urmarea măsurilor legislative represive care au început în 2012”, după manifestaţiile împotriva revenirii lui Vladimir Putin la preşedinţie, a declarat pentru AFP Iuri Djibladze, preşedintele Centrului pentru Dezvoltarea Democraţiei şi Drepturilor Omului.

„Acesta este un nivel cu totul nou, care care reia aproape literal legi din epoca sovietică”, subliniază el.

„Începând de-acum, poliţia va decide ceea ce este ştire falsă şi ceea ce nu este”, denunţă, la rândul său, Aleksandr Cerkasov, conducătorul organizaţiei Memorial. „Asta va conduce la încălcări ale libertăţilor şi drepturilor civice”, a adăugat el.

Citește mai departe pe news.ro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!