Documentul a fost adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și Direcției Generale Asistență Socială și Medicală a Consiliului Municipal Chișinău.

„Am dori să credem cu tot dinadinsul că în spatele deciziilor domnului Stratulat nu stau alte interese, deoarece trebuie să recunoaștem și existența unei concurențe între instituțiile medicale din sectorul public și cele din sectorul privat”, scrie în declarația medicilor de la Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr.1.

Medicii se mai arată indignați de faptul că prin postările pe care le face Stratulat pe rețelele de socializare sunt dezinformați oamenii și se induce neîncredere în sistemul medical public.

Într-o postare pe Facebook, de pe 12 martie, neonatologul Mihai Stratulat afirma că Spitalul Municipal de Copii nr.1 ar continua să pună copiilor diagnostice neargumentate cu pneumonii, administrându-le antibiotice. 


Contactat de Sănătate INFO, directorul Spitalului Municipal de Copii nr.1, Ștefan Calancea a declarat că echipa sa a decis să scrie manifestul, deoarece „nu mai poate tolera toate învinuirile aduse”.

Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar penal în baza declarațiilor medicului Mihai Stratulat privind diagnosticele false de pneumonie.

La începutul lunii august o comisie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a găsit nereguli în stabilirea diagnosticului de pneumonie la copii în cele două instituții medicale municipale, acuzate de neonatologul Mihai Stratulat. Dimpotrivă, experții au constatat că tendința de stabilire a diagnosticului de pneumonie la copii este în descreștere în ultimul an și jumătate și au calificat declarațiile medicului drept „deviere de la prevederile Codului de etică și deontologie și de la normele dreptului la independența profesională și instituțională”.În luna iulie Mihai Stratulat a scris o postare publică în care a afirmat că două spitale municipale ar urmări interesele proprii punând copiilor diagnoze greșite pentru a primi mai mulți bani de la CNAM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!