În prezent, 32 de persoane (funcţionari şi reprezentanţi ai agenţilor economici) au statut de bănuit sau învinuit în cadrul acestei cauze, 13 persoane fiind reţinute, iar ulterior arestate.

Amintim că, acum o lună, 11 angajați ai Centrului Municipal de Sănătate Publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, au fost reţinuți de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai 2018.

Potrivit materialelor cauzei, aceştia ar fi pretins sistematic bani, personal sau prin intermediari, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii. Inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP ar fi acceptat mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau neindicarea abaterilor depistate în urma verificărilor inopinate.

De asemenea, aceştia ar fi pretins bani şi pentru eliberarea, fără impedimente, a avizelor la lot, la proiect şi la recepţia finală, organizarea orelor de instruire igienică şi susţinerea cu succes a examenelor, fără prezenţa nemijlocită la instruire a persoanelor, precum şi evaluarea pozitivă a rezultatelor măsurărilor instrumentale şi analizelor de laborator, fără deplasarea la faţa locului.

Procurorii au pornit, în acest caz, 138 de cauze penale pentru corupere activă şi pasivă. Oamenii sunt îndemnați să sesizeze oamenii legii dacă au avut de pătimit de pe urma acţiunilor ilegale ale funcţionarilor Centrului de Sănătate Publică.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!