Calculată în lei datoria de stat externă s-a diminuat cu peste jumătate de miliard de lei şi constituia la finele lunii februarie - 28,6 miliarde de lei, sau 55% din totalul datoriei statului.

Pe de altă parte, datoria de stat internă continuă să crească şi a ajuns la 23,42 miliarde de lei, cu aproape 220 milioane lei mai mult decât era la finele lunii ianuarie 2019.

Potrivit Ministerului Finanţelor modificarea datoriei de stat interne s-a produs din contul majorării emisiunii Valorilor Mobiliare de Stat (VMS) pe piaţa primară.

În consecinţă, la finele luni februarie datoria de stat totală constituia 52,02 miliarde de lei, în creştere nesemnificativă faţă de finele anului trecut, notează mold-street.com.

Totodată, cota datoriei de stat în Produsul intern Brut (PIB) a coborât la nivelul de 25%, cu 2,4 puncte procentuale mai puţin decât la finele anului trecut şi cu 3,9 puncte procentuale mai puţin decât la finele anului 2017.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei de stat în primele două luni ale anului 2019 au constituit circa 150 de milioane lei.

De notat că Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2019-2021)”, aprobat la finele anului trecut de Guvern prevede că în următorii ani este planificată contractarea de noi împrumuturi externe.

De asemenea, Ministerul Finanțelor este obligat să mențină pe termen mediu rezerva de lichidități în monedă națională (cash buffer) și va asigura completarea acesteia până la atingerea plafonului de două miliarde de lei.

Astfel în anul 2018 se preconiza completarea acestea cu 291,1 milioane lei, iar pe parcursul anului 2019 – cu încă 1,2 miliarde lei. Rezerva respectivă de asemenea va fi completată prin intermediul VMS emise pe piața primară, obligațiuni de stat cu maturitatea 2-5 ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!