Nivelul de transparență al întreprinderilor cu capital public din Moldova lasă de dorit. Este concluzia unui studiu, în care au fost monitorizare 68 de întreprinderi. În medie, acestea au obținut doar o treime din punctajul maxim privind nivelul de transparență.
De exemplu, 49 din cele 68 de întreprinderi cu capital public nu au răspuns la cererea de solicitare a informațiilor în conformitate cu cerințele și termenii legali. Mai mult de jumătate din întreprinderile monitorizate nu au publicat pe web nici numele membrilor consiliului întreprinderii, nici CV-urile lor. Iar 3/4 nu au publicat pe pagina web anunțurile de participare la achizițiile publice în anul 2017. Acestea sunt câteva concluzii la care au ajuns autorii studiului, experții IDIS „Viitorul”, care au analizat întreprinderile în baza a șase criterii: indicatorii economici, transparența și accesul la informații, achizițiile publice și proprietăți, resursele umane, etica și conflictul de interese, granturi și caritate.
Rezultatele au fost structurate într-un clasament interactiv. Astfel, după nivelul de transparență, cele mai multe puncte au acumulat întreprinderile „Centrul de Telecomunicații Speciale” și „MoldATSA”. La coada clasamentului s-au plasat următoarele întreprinderi: Î.S. de Construcții a Căii Ferate „Confercai”, Î.S. Firma Editorial-Poligrafică „Tipografia Centrală” și Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”.
Informațiile detaliate cu privire la rezultatele analizei fiecărei întreprinderi în parte pot fi găsite pe site-ul www.companies.viitorul.org.
Pentru monitorizare au fost selectate întreprinderi din diferite sectoare ale economiei, în funcție de mărimea activelor, numai dacă aceste active depășesc 1 milion de lei. În cazul societăților comerciale cu capital de stat sau municipale au fost selectate entitățile în care cota statului sau a unității administrativ teritoriale era mai mare de 51%, cu unele excepții pentru companiile din domeniile importante și cu impact major asupra societății, în care cota este mai mică.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
